12/10/2022 | Yazar: Aslı Alpar

El Salvador’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği terimlerin de anlatıldığı cinsellik eğitiminin kaldırılmasını İnsan Hakları İzleme Örgütü gündemine aldı.

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkındaki bilgileri sansürlemek yeni değil, köhne bir fikir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Cristian Gonzalez Cabrera, El Salvador’da sekizinci sınıf öğrencilerine verilen temel cinsellik eğitiminin kaldırıldığını duyurdu

Cabrera, El Salvador Eğitim Bakanlığı’nın önce Ulusal Öğretmen Eğitimi Enstitüsü müdürünü görevdenaldığını ardından da bu kurumun “yeniden yapılandırıldığını” söylüyor. “Yeniden yapılandırma”nın ise öğrencilere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği terimlerinin de anlatıldığı çevrimiçi eğitim sitesine erişim engeli geldi.

Bakanlıktan gelen ilk açıklama eğitimin “El Salvador gerçekliğine uygun” olmadığı iddiası.

Cabrera, “Bu tür bir eğitimin, LGBT’lerin El Salvador'da karşılaştığı yüksek düzeydeki şiddeti azaltma potansiyeli göz önüne alındığında, bu yasak mantıklı değil” diyor.

Cebrera, Ocak 2021'de İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün El Salvador’a ilişkin raporundaki şu bilgileri hatırlatıyor: 

“Ülkedeki şiddet ve ayrımcılık LGBT’LERİN El Salvador'dan kaçmalarına neden oluyor. Translate bu ülkede en savunmasız grup. Çocukların hakkı olan kapsamlı cinsellik eğitimi , yaşa uygun ve hak temelli olduğu takdirde bu şiddetin azaltılmasına katkı sağlayabilir. Gençleri hem kendi hem de akranları için çeşitli cinselliklere karşı olumlu bir bakış açısı geliştirme becerileriyle donatabilir. Uzmanlar , bu tür bir eğitimin cinsel ve cinsiyete dayalı azınlıklara karşı ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesine katkıda bulunabileceğini söylüyor.”

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkındaki bilgileri sansürlemek “yeni bir fikir” değil; kökleri önyargıya dayanan köhne bir fikir” diyen Cebrara, El Salvador yetkililerini uyarıyor: “Yetkililer gençleri cinsellik ve toplumsal cinsiyet konusunda eğitme konusundaki uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeli. Salvador gerçekliğinin gerektirdiği şey budur”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam