19/11/2018 | Yazar: Kaos GL

Kıraathane’de “fantastik bir şarkı” söylendi: “Cinsiyet hiçbir zaman ‘iki’ olmadı”

“Cinsiyet, bize verilen dilde, her birimizin kendi yazdığı şiirdir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıraathane’de “fantastik bir şarkı” söylendi: “Cinsiyet hiçbir zaman ‘iki’ olmadı”

İstanbul Edebiyat Evi Kıraathane’deki “Queer Üzerine Konuşmalar” serisinin ikinci etkinliğinde Gülkan Noir, “Varoluşun Fantastik Şarkısı: Cinsiyetin İçine Etmek [Genderfuck]” üzerine konuştu.

Çevirmen, editör ve yazar Gülkan Noir, sunumuna şu sözlerle başladı: “Cinsiyet, bize verilen dilde, her birimizin kendi yazdığı şiirdir.”

Etkinliğin ardından Kıraathane’de yayınlanan metne göre Gülkan Noir, “Cinsiyet hiçbir zaman ‘iki’ olmadı” dedi ve etkinlik şöyle devam etti:

“Önemli olan bakış açısını değiştirmek, belki de biraz yamuk bakmak, iktidarların çok işine gelen o “iki”yi bozmak, sonra yeniden yapmak belki ama normatif olmadan, dayatmadan başka türlü yapmak... İki saatin sonunda herkesin yüzünde taze bir güvenin izlerini görmek mümkündü, bir rahatlama hissettik adeta. Cinsiyetin de cinselliğin de varoluşumuzun herhangi bir yönünün de “iki”ye sığmayacağını bugüne kadar kimler kimler göstermişti. Bugün biz mi bu iki’ye sığacaktık, onun içine sıkışıp kalabilecektik?”

Gülkan Noir hakkında

Çevirmen, editör ve yazar. Şair. Erdişi. Anarşizm, Anarkofeminizm, Queer, Transfeminizm, normatif olmayan cinsellikler, beden, arzu, affekt, post sömürgecilik gibi konuları dert edinen, teorik ve edebî üretimlerde bulunan bağımsız araştırmacı. Sel Yayınları Queer Düş'ün Serisinin danışmanlarından.

“Queer Üzerine Konuşmalar” nasıl devam edecek?

Geçtiğimiz günlerde açılan Kıraathane’de yaratıcı okumadan, çağdaş sinemaya; video-gazetecilikten şiire birçok başlıkta konuşmalar düzenleniyor. Bu konuşma serilerinden biri de Gülkan Noir ve Pınar Büyüktaş’ın yürüttüğü “Queer Üzerine Konuşmalar”.

“Queer Üzerine Konuşmalar”, 11 Ekim’de sosyolog, çevirmen ve editör Pınar Büyüktaş’ın bedenin queer imkanlarını sorguladığı “İnsan Derken? Çözülen ve Süzülen Bedenlerimizle Devr-i Âlem” konuşmasıyla başladı.

“Varoluşun Fantastik Şarkısı: Cinsiyetin İçine Etmek [Genderfuck]” konuşmasının ardından seri 29 Kasım’da Pınar Büyüktaş’ın “Zombiler Bizi Söyler: Cinselliğin ve Etselliğin Norm Dışı Anatomisi”, 20 Aralık’ta ise Gülkan Noir’in “Yeryüzünün Lanetlileri Birleşin! Yoldaş Frankenstein, İştirak Ruhu ve Biz” konuşmasıyla devam edecek.

Kıraathane’nin sezon programına ulaşmak için tıklayınız.

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam