08/07/2011 | Yazar: KAOS GL

Stockholm’deki Egalia anaokulu, çocukları "toplumsal cinsiyet rollerinden" arındırmaya yönelik bir eğitim uyguluyor.

Cinsiyet Eşitliği Anaokulundan Başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsveç’in Stockholm kentindeki Egalia isimli anaokulunda, çocuklara cinsiyet eşitliği temelinde bir eğitim veriliyor.
 
Anaokulunda, öğretmenler çocuklarla konuşurken "kız çocuk" ya da "erkek çocuk" gibi niteleyici kelimelerden uzak duruyorlar. Bunun yerine "arkadaşlar" deniyor ya da çocukların ilk isimleri kullanılıyor.
 
Okulda, geleneksel toplumsal cinsiyet ve ebeveyn rollerinden arındırılmış kitaplar ve oyuncaklar seçiliyor. Okul müdürü Lotta Rajalin amaçlarının, çocuklara geniş bir seçenek yelpazesi sunmak ve onların cinsiyetlerine dayanan "toplumsal beklentilerden uzaklaştırmak" olduğunu ifade ediyor.
 
Rajalin, "Biz hayatın tüm görüntülerini onlara sunmak istiyoruz, yalnızca yarısını değil. Çocukların hayattaki her şeyi bilmelerini istiyoruz" diyor.
 
Öğretmen Emelie Andersson BBC’ye yaptığı açıklamada, "Toplumda, bir kadın ya da erkek olmamıza göre farklı beklentiler oluşuyor, bu da çocukları kısıtlıyor. Amacımız çocukların bu beklentilerden uzak hareket edebilmelerini sağlamak" diye konuştu.
 
Klinik psikolog Linda Blair de "Fikir güzel ancak üç-yedi yaş aralığındaki çocuklar kimliğini arar ve bu kimliğin bir parçası da toplumsal cinsiyettir, bunu inkâr edemeyiz" diyerek uygulamaya karşı çıkıyor. 
 
* Çeviren: Selin Özmen.
(bianet)
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret