22/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Prof. Dr. Şahika Yüksel, “cinsiyet hoşnutsuzluğu olan ergenlerle” ilgili hedef gösterilen çalışmanın içeriğini ve detaylarını anlattı.

Cinsiyet hoşnutsuzluğu ve ergenlerin talepleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Şafak Gazetesi, 12 Ağustos'ta "Biri bu doktorları durdursun: 15-16 yaşlarındaki çocukların cinsiyetini değiştiriyorlar" başlıklı haberiyle, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi akademik kadrosunda yer alan 11 tıp akademisyenini yayımladıkları makale üzerinden hedef gösterdi. Kısa sürede haberler yaygınlaştı ve doktorlara tehdide döndü.

Çalışmanın detaylarını, çalışmada imzası olanlardan ruh sağlığı uzmanı Prof. Dr. Şahika Yüksel, bianet'ten Tuğçe Yılmaz'a anlattı.

Bu çalışmaya giren gençler kim?

Gençlerin bazıları kendilerini bildiklerinden itibaren bazıları 10'lu yaşından itibaren bedenlerinden hoşnutsuz idi. Bu nedenle aralarında daha önce intihar planlayanlar veya intihar girişiminde bulunmuş, bazıları ise bir doktora danışmadan kendileri hormon kullanmaya başlamıştı.

2016-2022 yılı arasında 26 ergen kadın ve 27 erkek olmak üzere 52 birey başvurmuş. Başvuru sırasında yaşları ortalama 16 yaş 3 ay. Bu yaşlar endokrin değerlendirme için başvuru yaşı. Ruh sağlığı uzmanlarına gelme yaşları değişmekle birlikte 10-15 arasında.

Kısaca, ruh sağlığı uzmanı veya çocuk ergen ruh sağlığı uzmanı olarak en az 6 ay ortalama 2-3 yıl izlediğimiz ve bedenlerinden rahatsızlıkları sürekli ve ciddi boyutlarda olduğuna gerek biz hekimlerin gerek anne-baba ve diğer aile yakınlarının gözlediği bir grup gençten söz ediyoruz. Bazı gençler okulda yaşadıkları ayrımcılık ve zorluklar nedeniyle okul idaresi ve rehber öğretmenler tarafından yönlendirilmişti. Bu süreçte anne-babanın tercihine göre ikisi ile ortak veya ayrı ayrı gereken sayıda görüşmeler yapılmaktadır. Biz ruh sağlığı uzmanlarına gelen bu gençlerin sadece bir bölümü endokrin değerlendirme ve hormon kullanımı için yönlendiriyoruz.

Grubun, GnRHa gonadotropin-salgılanmasını baskılayan hormon kullanıma başlama yaşları yaşları 13 yaş 2 ay ile 19 yaş 4 ay arasında değişmektedir. Diğer uluslararası çalışmalarda, gençlere hormon başlaması daha erken, bizde biraz daha geç oluyor. Notumuz daha kıt. İzlem sürecinde 18 yaşına basan, yani reşit olan, 15 genç erişkin endokrin bölümüne yollanmıştır. Bu 15 gençten bir bölümü ilgili kurullardan geçip mahkemeye başvurmuştur. Bazıları alt kısım ve üst kısım ameliyatlarını yine 18 sonrası olmuştur.
Bu derlemeye giren gençlerden bir kişi kendi imkânlarıyla 17.5 yaşında mastektomi (meme aldırma) ameliyatı olmuş. Diğer estetik ameliyatları ailelerin onayıyla kendileri yaptırmıştır. 18 yaş sonrası, mahkemeden resmi yazılarla, İTF Dekanlığı'na başvuran kişiler ilgili bilim dallarında değerlendirilip cinsiyet uyum ameliyatı hakkı kazanmıştır.

Söyleşinin tamamı için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, çalışma hayatı, sağlık
İstihdam