03/08/2023 | Yazar: Aslı Alpar

İkili cinsiyet rejimini terk eden, cinsiyeti ikiyle sınırlamayan ülkeleri sıralıyoruz…

“Cinsiyet ikiden büyüktür” diyen ülkeler hangileri? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL

Türkiye’de resmi cinsiyet kayıtları “kadın” ya da “erkek” olarak sınırlandırılıyor. Bu sınırlama, ikili cinsiyet rejiminin bir sonucu. 

İkili cinsiyet rejimi, atanmış cinsiyetler üzerinden sadece iki cinsiyet olduğunu, bunun kadın ve erkekten ibaret olduğunu öne süren ve bunu bir zorunluluk olarak dayatan baskı anlamına geliyor.

Cinsiyetin, toplumsal bir sistem aracılığıyla maskülen/erkek ve feminen/ kadın şeklinde birbirine karşıt olarak konumlandırılan iki form ile sınıflandırıldığı başka ülkeler de var ancak bu cinsiyeti ikiye ayırmayan birçok ülke de var.

cinsiyet-ikiden-buyuktur-diyen-ulkeler-hangileri-1

Peki bu ülkeler hangileri?

Our World In Data’nın verilerine göre, Arjantin, Avustralya, Bangladeş, Kanada, Şili, Kolombiya, İzlanda, Hindistan, Malta, Meksika, Nepal , Hollanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Uruguay ve Antarktika’da cinsiyet ikiyle sınırlanmıyor. 

Bu ülkeler dışında bir cinsiyet ifadesi olarak interseksi resmen kabul ülkeler de var: Avusturya, Almanya, Kenya, İspanya.

Bu durum, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeyse eyaletler bazında değişiyor. Her iki ülkede de bazı eyaletler cinsiyeti ikiyle sınırlamazken bazılarıysa ikili cinsiyet rejimini terk etmiyor.

“Cinsiyet, İkiden Çoktur! İkiliğin Dışında ve Ötesinde: Non-Binary” broşürünü buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam