31/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Mahalleli, muhtar ve esnaf transfobide birleşti, trans kadın Atiye Güney’i evinden attırdı!

“Cinsiyet kimliğimden ötürü nefret saldırısına maruz bırakıldım, evden atıldım” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul, Pendik’te kiraladığı evinde üç senedir yaşayan trans kadın Atiye Güney önce mahalleli tarafından rahatsız edildi. Ev sahibi, Güney’in trans kadın olduğunu öğrendiğinde kiraya yüzde üç yüz oranında zam yaptı. Ardından mahalle esnafı Güney’i taciz etmeyi sürdürdü, mahallenin muhtarı Güney’in ikamet ettiği eve gelerek onu tehdit etti. 

Mahallenin, esnafın ve muhtarın tehditlerinin sonunda kimliği belirsiz üç erkek tarafından alış veriş yaptığı sırada darp edilen Güney evden çıkarıldı. 

Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu’nda olan Güney saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu ve yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı.

“Evden atılmamak için şikayetçi olmadım”

Ne kadar zamandır bu evde ikamet ediyorsun?

Bu evi üç sene önce tuttum. Emlakçı vasıtasıyla tuttuğum için bir sorun yaşamadım ancak mahalleli, ev sahibini arayarak benim trans kadın olduğumu söyledi ve ev sahibi kira bedelini 1500 TL’den 6000 TL’ye çıkardı.

Sonra…

Apartmana güvenlik kamerası taktırdık, açıkçası ben de kişisel güvenliğim için bu kameraların olmasını önemli buluyorum. Fakat apartmanın karşısındaki esnafların bu kameralarla oynadığını fark ettik. Yanımda iki lezbiyen arkadaşımla esnaflara gidip kamerayla oynamamalarını rica ettik ancak oradaki on beş kadar adam bana saldırdı. Lezbiyen arkadaşlarım beni koruduğu için darp almadan olay yerinden uzaklaştık.

Şikayetçi oldunuz mu?

Hayır, zaten ertesi gün evden çıktığımda polis kapıdaydı. Polis, bir gün evvel yaşanan olayı sordu, esnaf şikayetçi olmamış ben de şikayetçi olmamıştım çünkü hem trans kadın olduğum için şikayetimin dikkate alınmayacağını düşündüm hem daha fazla göze batmak istemedim hem de yeniden transfobik şiddete maruz kalabilirim diye endişelendim. Pendik’te ev bulmak çok zor bir sorun yaşarsam nasıl ev bulurum diye de korktum. Polis “iki taraf da şikayetçi değil, nedir bu olay” diye bana sordu. Polisin ayaküstü sorgusunu atlattım, bu defa da sonradan mahallenin muhtarı olduğunu anladığım bir kadın karşıma çıktı. 

Mahalle muhtarı: “Seni burada barındırmam”

Muhtar ne dedi?

Mahalle muhtarı bir kadın. Hiç merhaba bile demeden “Sen bi ara bana gel senin ikâmetgahını bir sorgulayayım” dedi. Böyle bir işlem bana manasız geldi, dahası onu tanımıyordum, kim olduğunu sordum. Bana, “18 bin kişiden sorumlu mahalle muhtarıyım” dedi. Ben de “İkametimi çok sorgulamak istemiyorsanız kimlik numaramı vereyim ancak muhtarlık binasına neden gelmem gerektiğini anlamadım” dedim. Bana verdiği cevap şuydu: “Sen gelmezsen ben seni getirecek arkadaş bulurum”. 

Polisler halen yakın bir mesafedeydi, ben de “Bakın polis memurları orada, bir sorun varsa onları çağıralım” dedim. Muhtar da “Ben senin gibileri çok iyi bilirim, seni burada barındırmam” şeklinde amiyane bir yanıt verdi. 

Ben İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu’ndayım, ona da insan hakları aktivisti olduğumu, bu sözlerinin ayrımcılık olduğunu söyledim. 

Ev sahibinin haberi oldu mu yaşananlardan?

Evet, zaten evden çıkmamı istedi ev sahibi bu olaydan sonra. Muhtar, Tapu Kadastro’dan ev sahibimle görüşmüş, neler söylediğini bilmiyorum ama ev sahibi evden çıkmamı istedi. 

“Kendi evime kaçak gibi girip çıktım”

Bu olaydan sonra eve girebildiniz mi?

Girdim ama nasıl… Arkadaşlarımda, annemde kaldım bir süre, eve gitmem gerektiği zaman sabaha karşı kimseler uyanmadan eve gidiyordum, benzer şekilde gece herkes uyuduktan sonra eve giriyordum. Kendi evime kaçak gibi girip çıktım bir süre. Bu iki ay boyunca çalışamadım. Yine de son yaşadığım şiddetin önüne geçemedim…

Nasıl oldu?

Erkek arkadaşımla eve gidecektik. Mahallede park yeri olmadığı için sahil tarafına park etti, evime çok yakın bir yer park alanı. Eve bir şeyler almak için markete gittim. Sanırım 19:00 civarıydı. Bir anda biri saçımı çekti, ben sevgilim şaka yapıyor sandım ama arkamı döndüğümde 3 adam olduğunu fark ettim ve beni dövmeye başladılar. Biri gözüme yumruk attı, biri saçlarımı çekti. Bağırmaya başlayınca üçü de kaçtı. Tanımadığım o bölgedeki insanlardan yardım etmek isteyen oldu ama çok korktum kimseye güvenmedim ve koşarak sevgilimin yanına gittim. Sevgilime yaşadıklarımı anlattım, o sırada beni darp eden üç adamı gördüm, sevgilime gösterdim. Sevgilim yanlarına gidip bana niye bunu yaptıklarını sorunca bu defa onu da darp ettiler, kolunu kırdılar, biz arabaya bindik ve arabamızın benim olduğum tarafını taşladılar.

“Nasıl bir başka ev bulacağımı bilmiyorum…”

Hastaneye gittiniz mi?

Evet, hemen hastaneye gittik, sevgilim için darp raporu aldık ancak ben hastanede ve hastane polisinden transfobik bir şey yaşarım diye korktuğum için İnsan Hakları Derneği’ni aradım, bilgi verdim ve başka bir hastaneden darp raporu aldım. Birkaç gün başımın ağrısından uyuyamadım, elimde darptan dolayı bir iz kaldı.

Şimdi nasılsın?

Psikolojim bozuldu. Hiç bir suçum olmadığı halde sadece cinsiyet kimliğimden ötürü nefret saldırısına maruz bırakıldım. Hakaret, darp, tehdit de cabası…

Şu an eve girebiliyor musun?

Hayır, ay sonunda evden çıkacağım ve nasıl bir başka ev bulacağımı bilmiyorum, kiralar çok yüksek ve trans kadın olarak ev bulmak çok zor. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, barınma
İstihdam