16/06/2021 | Yazar: Kaos GL

“Ameliyat izni davası nedir? Cinsiyet uyum sürecinin hukuki boyutu nedir? İsim değiştirmek için dava açmam gerekir mi?” Bütün bu sorular ve daha fazlasının yanıtları SPoD’un “Cinsiyet Uyum Sürecinin Hukuki Boyutu - Sıkça Sorulan Sorular” kılavuzunda.

“Cinsiyet Uyum Sürecinin Hukuki Boyutu - Sıkça Sorulan Sorular” kılavuzu çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), translara dava açmadan önce ve dava süresince yardımcı olmak amacıyla, cinsiyet uyum sürecinin hukuki boyutunda sıkça sorulan soruları ve cevaplarını derlediği “Cinsiyet Uyum Sürecinin Hukuki Boyutu - Sıkça Sorulan Sorular” kılavuzunu yayınladı.

Derneğin danışma hattına en sık gelen soruların derlendiği kılavuzu SPoD Hukuk Alan Koordinatörü Av. Hatice Demir yazdı. Umut Derin, Meriç Doğan ve Özgür Durmaz'ın katkıları, Özgür Durmaz'ın tasarımı, Arel Talu'nun ise çizimleriyle kılavuz son haline geldi.

Kılavuzda yanıtlanan sorular

Kılavuzda yanıtlanan sorular şöyle:

*Cinsiyet uyum sürecinin hukuki boyutu nedir? Bu konuda bilgi sahibi olmak için hangi kanunlar ve hangi maddelere bakmak gerekir?

*Ameliyat izni davası nedir?

*Mahkemeden izin almadan cinsiyet uyum ameliyatlarımı olamaz mıyım?

*Özel hastanelerde ya da yurt dışında ameliyat olmak için de ameliyat izni kararı almam gerekir mi?

*Ameliyat izni davası ne zaman açılmalıdır?

*Ameliyat izni davası hangi mahkemede açılır, davalı olarak kim gösterilir? Dilekçemde nelere dikkat etmeliyim?

*Mahkemeden aldığım ameliyat izni kararı ne kadar süre geçerlidir?

*Nüfusta/Kimlikte cinsiyet hanesinin değişmesi için ne yapmam gerekir?

*Nüfusta/Kimlikte cinsiyet hanesinin değişmesi davası nerede ve nasıl açılır? Dava dilekçesinde nelere dikkat etmek gerekir?

*Ameliyat sonrası bana verilen epikriz raporuyla davamı açamaz mıyım? Bu rapor yeterli değil midir?

*Hiç ameliyat olmadan kimlikteki cinsiyet hanemi değiştiremez miyim?

*Hiç ameliyat olmadan davası kabul edilen arkadaşlarım var. Bu nasıl oluyor?

*Ameliyat olmadan davamı açıp kazandıysam ve nüfusta/kimlikte cinsiyet hanem değiştiyse, bu yeniden çıkacak bir kararla geri alınabilir mi? Bu durum devlet tarafından fark edilirse karar geri alınabilir mi?

*Türkiye’de üreme yeteneğinden yoksunluk şartı kalktı. Bu ameliyat olmadan cinsiyet hanesi değiştirilebilir anlamına gelmiyor mu?

*Translar kimlikteki cinsiyet hanesi değişimi için genital organ ameliyatını olmak zorundalar mı? Özellikle Türkiye’de falloplasti (penis ameliyatı) yapan uzman doktor olmayışı göz önüne alındığında, bu ameliyat yine de şart koşuluyor mu?

*İsim değiştirmek için dava açmam gerekir mi?

*Nüfus Müdürlüğü’ne gidip ismimi değiştiremez miyim?

*İsim değişikliği davası ne zaman, hangi mahkemede açılmalıdır? Davada bizden neler beklenir?

*İsim davasını, ameliyat izni davası ya da cinsiyet hanesi değişikliği davası ile birlikte açabilir miyim?

*Uyum sürecimi tamamladıktan sonra bir trans olarak devlet memuru olabilir miyim? Devlet memuruyken uyum süreci davalarımı açabilir miyim, bu durum memuriyetten atılmama sebep olur mu?

*Kimliğimde cinsiyet hanemi değiştirdikten sonra ya da ismimi değiştirdikten sonra okul diplomamı değiştirebilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekir?

*Hapishanede olmak cinsiyet uyum sürecine girmeme engel midir?

*Hapishanede hormon tedavime devam edebilir miyim?

*Türkiye vatandaşı olmayan (sığınmacı, göçmen, mülteci) translar da Türkiye’de cinsiyet uyum süreci davalarını açabilirler mi?

“Cinsiyet kimliklerinin beyan esasıyla kabul edileceği güne kadar…”

Kılavuzun “Teşekkürler” bölümünde ise Av. Hatice Demir şöyle diyor:

“Türkiye’de ve dünyada LGBTİ+’lara dair atılan her hukuki adım, büyük bir mücadele ile kazanılmış haklara işaret eder. Özellikle cinsiyet uyum süreci konusundaki kanunlar ve içtihatlar, transların uzun yıllar süren hak mücadeleleri ile ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bu kılavuzdaki soruların cevapları esasında trans hareket başta olmak üzere LGBTİ+ hareketinin ve bu alanda çalışan hukukçuların emekleriyle yazılmıştır. Türkiye için transların yasal olarak tanınması ve cinsiyet uyum sürecinin yasal bir zemine oturtulması güzel gelişmeler olsa da, elbette ki mücadele bitmemiştir ve cinsiyet kimliklerinin herhangi bir hukuki ve medikal süreç gerektirmeksizin, “beyan esası”yla kabul edileceği güne kadar da sürecektir.”

Kılavuza ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları
nefret