24/10/2024 | Yazar: Kaos GL
Proje; yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitliği, engellilik durumu gibi hapishane ve mahpusların koşullarını etkileyen kesişimsellikleri göz önünde bulunduruyor.
Penal Reform International (PRI) ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ortaklığında yürütülen “Türkiye’nin Ceza İnfaz Sisteminde Hesap Verilebilirliğin Artırılması ve İnsan Haklarının İyileştirilmesi” proje lansmanı gerçekleşti.
24 Ekim’de (bugün) Ankara’da gerçekleşen etkinliğe, kamu temsilcileri, yerel insan hakları mekanizmaları, sivil toplum örgütleri, avukatlar ve diğer yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleri katıldı. Etkinlikte önümüzdeki 4 sene boyunca yürütülecek olan projenin içeriği ve planlanan faaliyetleri paylaşıldı.
Konferansın ilk oturumunda Hollanda’da kurulan ve ceza infaz sisteminden insan hakları odağında çalışan PRI temsilcileri, hapishanelere ilişkin uluslararası standartlara dair sunum yaptı. Sunumda, standartların temellendirildiği Avrupa Cezaevi Kuralları (EPR), Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları (Nelson Mandela Kuralları) ve Kadın Mahpuslara Muamele ve Kadın Suçlular için Hapis Dışı Tedbirlere Dair Birleşmiş Milletler Kuralları’na (Bangkok Kuralları) referans verildi. Genel hatlarıyla, herhangi bir gerekçe ve kimliğe dayalı ayrımcılık yapılmaksızın tüm mahpuslara insan onuruna yakışır bir ortam sağlanması ve eşit muamele edilmesi gerektiğini vurgulayan standartlar, tecridi de içeren işkence ve kötü muamele yasağı, mahpusların özel ihtiyaçlarına saygı gösterilmesi, mahpusların yakınları/ ziyaretçileriyle iletişiminin kesilmemesi gibi hak temelli normları içeriyor.
Bir sonraki oturumda CİSST, projenin içeriğine dair detayları paylaştı. Başta, hapishanede ve tutuklulukta haklarından mahrum bırakılan ve kötü muamele gören mahpusları hedefleyen proje, aynı zamanda avukatlar, barolar, sivil toplum örgütleri, cezaevi izleme örgütlerinin yanında cezaevi yönetimleri ve çalışanlarını hedefliyor. Projede, yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitliği, engellilik durumu gibi hapishane ve mahpusların koşullarını etkileyen kesişimsellikleri de göz önünde bulundurarak izleme çalışmaları yapma ve hapishanedeki kişilere yönelik işkence ve kötü muamele biçimlerinin ortadan kaldırılması ve mahpusların adalete erişiminin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bunun için proje sürecinde saha araştırmaları, izleme çalışmaları yapılarak mevcut durum ve ilerleme takip edilecek; hapishane çalışanları ve yönetiminin eğitimler, atölyeler ve grup çalışmalarıyla kapasitelerinin geliştirilmesi sağlanacak; sivil toplum kuruluşları, barolar ve hapishane izleme kurulları ile kapasite geliştirme ve koordinasyon çalışmaları gerçekleştirilecek ve alanda çalışan STK’lara alt-hibeler verilecek.
Etiketler: insan hakları, kadın