02/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Dünya AIDS günü dolayısı ile yaptığı basın toplantısında Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton, bu güne kadar Amerikan Hükümeti tarafından yapılmış en sert açıklamayı

Clinton’dan Anti-Homofobi Çıkışı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Dünya AIDS günü dolayısı ile yaptığı basın toplantısında Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton, bu güne kadar Amerikan Hükümeti tarafından yapılmış en sert açıklamayı yaparak, Amerika’nın desteğini alan hiçbir ülkenin eşcinselliği suç olarak yargılamasına tolerans göstermeyeceklerini belirtti.
 
Clinton yaptığı basın toplantısında şöyle dedi: “Açıktır ki bizim çabalarımız, sosyal yardımlar ya da tedaviler, belli bir kesimin ayrımcılığa maruz kalması ya da marjinalleştirilmesi ile daha az etkili olmakta. Bu yüzden çabamız sadece ihtiyacı olanlara imkânların ulaştırılması için değil aynı zamanda ayrımcılıkla mücadele yönünde de olacaktır. LGBT toplumun ayrımcılığa uğramasına, suçlanmasına ve cezalandırılmasına dünya çapında karşı durmak zorundayız.”
 
Açıklama özellikle Uganda’da, HIV taşıyan eşcinsellerin ömür boyu hapis ya da idam ile cezalandırılmalarını öngören yasa tasarısına hitaben yapıldı. ABD, Uganda’ya başta sağlık olmak üzere, tarım ve ticaret alanında kullanılmak üzere 250 milyon dolar yardım yapma taahhüdünde bulunmuştu. Yardım Afrika Dış İlişkilerinden sorumlu Johnie Carson’un Ekim ayındaki Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile görüşmesinden sonra açıklanmıştı.
 
Clinton’un açıklaması ABD’nin Küresel AIDS Koordinatörü Eric Goosby’in Newsweek’e verdiği röportajdan sonra geldi. Goosby açıklamasında Uganda ile ilgili olarak şunları söylemişti: “Benim rolüm bu imkânlara ihtiyaç duyan hastalara yardım etmek ve destek olmak. Ülkelere kanunlarını nasıl yapacaklarını söylemek değil”.
 
Dış İşleri Bakanlığından bir yetkili, Goosby’in açıklamasının Uganda tarafından dikkate alınmadığı, yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve Clinton’un sert açıklamasının bunun üzerine geldiğini vurguladı. Amacın devlet başkanı Museveni üzerinde diplomatik baskı kurmak ve yasa tasarısını reddetmesini sağlamak olduğunu belirtti. Uganda’nın yaklaşımının Sahra bölgesindeki başka ülkeler tarafından da örnek alınabileceği endişesi bulunmakta.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret