16/07/2010 | Yazar: KAOS GL

'Uçan Süpürge'li kadınlar, erken yaşta ve zorla evlend

‘Çocuk Gelinler’ İçin Yollara Düşecekler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
'Uçan Süpürge'li kadınlar, erken yaşta ve zorla evlendirilen çocuk gelinlerin sorunları için 54 ili dolaşacak.
 
Çocuk gelinlerle ilgili ulusal etkinlikler düzenleyen Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, gönüllü psikolog, hukukçu, doktor ve sosyologlardan oluşan 10 kişilik uzman ekiple, Türkiye genelinde 54 ili dolaşıp çocuk gelinlerle bir araya gelecek. Erken ve zorla evliliklerin kadınların ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkileri, cinsiyet eşitliğinin önündeki engeller, kadınların insan hakları gibi başlıklar altında seminerler düzenleyip, çocuk gelinlerin taleplerini Meclis'e iletecek. İki ay önce başlatılan projeyle uzman ekipler 54 ilde aileler, ilkokul öğretmenleri, din görevlileri ve yörenin kanaat önderleriyle bir araya gelerek, Türkiye'nin kanayan yarasına dokunacak. Etkinlikler çerçevesinde film gösterimleri, söyleşi ve seminerler düzenlenip çözümler aranacak. Eylül'de başlayıp 2011'e kadar sürecek etkinlikler çerçevesinde, 20 bin kadına ulaşılacak.

Cinsiyet Eşitliği
"Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları" adını taşıyan projenin hedefi ise pilot bölgelerde yerelden başlayarak, ilgili kişi, kurum ve kuruluşları çözüm noktasında harekete geçirebilmek. Seminerlerde, erken ve zorla evliliklerin kadınların ruh ve beden sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, toplumsal adalet ve cinsiyet eşitliğinin önündeki engeller, kadınların insan hakları gibi konular da ele alınacak. Kadınların tüm bu etkinlikler sonunda oluşan talepleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilecek.

Binlerce Mağdur
Hayatlarının en başında tercih etmedikleri bir yaşama başlamak, bedenlerinin, kimliklerinin kendilerine ait olmadığı bir yaşamı kucaklamak zorunda bırakılan kız çocukların nasıl güçlenebileceğine odaklandıklarını söyleyen Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Selen Doğan, "Kız çocukları, erken evlendirildiği için sosyal yaşamdan, eğitimden ve istihdam olanaklarından mahrum bırakılıyor. Çoğu 'zorla' yani rıza dışında baskıyla ve gönülsüzce gerçekleşen erken yaşta evlilikler, önemli bir sorun. Türkiye'de de her yıl binlerce kadını mağdur ediyor" diye konuştu.

Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak.
Bu kentlerde, erken ve zorla evlilikler üzerine yereldeki kanaatler, yetkililerin tutumlarını, kadınların tanıklık ve deneyimleri yerinde izlenecek, çocuk evliliklerinin uygulanmasına ilişkin davranış değişikliği yaratmaya yönelik kamuoyu çalışmaları yapılacak. (BS)
 

Etiketler: insan hakları, aile
nefret