30/04/2010 | Yazar: Kaos GL

"Bunca çocuğun tecavüze uğradığı, bunca çocuğun işkenceden geçirildiği bu topraklarda, nasıl yaşamayı sürdürebiliyoruz?

"Bunca çocuğun tecavüze uğradığı, bunca çocuğun işkenceden geçirildiği bu topraklarda, nasıl yaşamayı sürdürebiliyoruz? Çocuklarımızı koruyamamanın ağırlığıyla nasıl başa çıkıyoruz?"

Gündem Çocuk Derneği, çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüze karşı eylem başlattı. Dernek, bugün yaptığı basın açıklamasında "Kendimiz hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diyerek hak savunucularını yarın (30 Nisan) herkesi Ankara Adliyesi'ne çağırdı. Çocuk hakları savunucuları, saat 11.00'de Cumhuriyet Savcılığı'na kendileri hakkında su duyurusunda bulunacak.

 
Yeterli baskıyı yapmadık
"Ben, biz, hepimiz suçluyuz" cümlesiyle başlayan derneğin yaptığı çağrı şöyle: ...
"Siirt'in Pervari ilçesinde yaşanan 11 çocukla ilgili olayı yani; 'çocuğun cinsel istismarı, çocuğun cinsel istismarına yardım etmek, hürriyeti tahdit, akran şiddeti ve çocuk ölümlerini' - engelleyemediğimiz, bunların yaşanmasını önlemekle  yükümlü kişileri ve kurumları harekete geçiremediğimiz, bugüne kadar işkence gören, tacize ve cinsel istismara uğrayan, katledilen ve ölen çocuklarla ilgili "kıyamet koparmadığımız" ve bu şekilde bu topraklarda sessizce yaşamımızı sürdürdüğümüz için suçlu olduğumuzu düşünüyoruz."
Gündem Çocuk Derneği'nden Ezgi Koman, çağrıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye, BM Çocuk Haklarına dair Sözleşme'yi 1995 yılında onayladı ama biz bunun koşulsuz uygulanması için hükümete yeterli baskıyı yapmadık. Başbakan, çocuklara karşı şiddetin, tecavüzün istismarın önlenmesinden sorumlu ama biz ona yapmadıklarının hasabını sormadık. Kapalı bir kutu olan Yatılı Bölge Okullarını yeteri kadar sorgulamadık, şeffaflaşması için yeterli baskıyı yapmadık. Suçlu olduğumuzu hissediyoruz."
Gündem Çocuk Derneği, kendini çocuklara karşı şiddet, cinsel taciz, tecavüz ve istismardan sorumlu hisseden bütün bireyleri eyleme katılmaya çağırıyor.



Etiketler: insan hakları
İstihdam