24/03/2011 | Yazar: Kaos GL

Üç aylık düşünce dergisi Cogito’nun Bahar 2011 sayısı (65-66. Sayı) “Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram” dosyası ile çıktı.

Cogito’nun ‘Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram’ Sayısı Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Üç aylık düşünce dergisi Cogito’nun Bahar 2011 sayısı (65-66. Sayı) “Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram” dosyası ile çıktı.
Cogito’nun bu sayısı heteroseksüel hegemonyanın buyruklarını reddeden ve sadece gey ve lezbiyen kimliklerle sınırlandırılamayacak olan queer pratiklere ve queer kurama dair metinlerden oluşuyor.

Queer kurama dair metinlerde queer öznelliği, queer kuram çalışmaları, homofobi, queer etiği, heteroseksüel matris vb konular Judith Butler, Michel Foucault gibi akademisyenlerin çalışmaları üzerinden tartışmaya açılıyor. Judith Butler’ın Bodies That Matter (Maddeleşen / Sorunlaşan Bedenler) kitabının ilk bölümünün çevirisinin de yer aldığı sayıya farklı alanlardan isimler katkıda bulundu.
 
472 sayfa!
472 sayfalık Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram sayısı, eşcinsel hareketin Türkiye seyri, eşcinsel aktivizmi, psikanalizin ve tıbbın eşcinselliğe yaklaşımı, interseksüellik, nefret suçları üzerine makalelerle birlikte Türkçede bu konuda yayımlanmış en kapsamlı seçkilerden biri. Bu sayıda ayrıca Mayıs 2010’da bir konferans için Türkiye’ye gelen Julia Kristeva’yla yapılmış bir söyleşi de yer alıyor.
 
%25 indirim!
472 sayfalık derginin kapak fiyatı 28 TL. YKY binasının altındaki kitapevinden alanlar için %25 indirim yapılıyor.

Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram
 
Cogito editörü Şeyda Öztürk’ün “Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram” başlıklı sunumunu yayınlıyoruz.
 
“Tuhaf, acayip vb karşılıkları olan ve 1980’lerin sonunda eşcinsel erkekleri aşağılamak için kullanılan queer ibaresi, 1990’ların başında “cinsiyet normları dahilinde” olmayanlarca, yani gey, lezbiyen, travesti, transseksüel, biseksüel, interseksüel vb kişilerce, pejoratif anlamıyla birlikte sahiplenilmiş, heteroseksüel matrisin dayattığı ikili kimlik rejiminde öteki kılınanları ve onların eşit haklar mücadelesini işaret etmeye başlamıştır. Queer hareketle paralel olarak gelişen queer kuram, cinsiyetin tamamen bağlamla şekillendiğine, sabit olmadığına, tanımının tarih boyunca koşullara göre değiştiğine dikkat çekerken, toplumsal yapının bütününe nüfuz etmiş olan heteroseksüel mantığı, yani heteronormatifliği okuma, açık etme ve alt üst etme yollarını araştırır. Heteroseksüel matris karşısında queer olmak ve queer düşünmek, sadece bu sistem tarafından ötekileştirilenler için değil, bizzat heteroseksüeller için de elzem bir sorgulama yoludur çünkü mesele salt (hetero’nun “karşıtı” olan) lezbiyen ve gey kimlikler için eşitlik mücadelesi değil, toplumsal yapının akademisinden hukuk ve ekonomi sistemine ve sanat dallarına kadar nüfuz etmiş olan heteroseksist ve fallogosantrik rejimin işleyişidir.

1990’ların başında, feminist kuramın ve gey ve lezbiyen çalışmaların bir uzantısı olarak gelişen queer kuramın temel kitaplarından birinin (Epistemology of the Closet) yazarı Eva Kosofsky Sedgwick’in sözleriyle: “Modern Batı kültürünün herhangi bir veçhesini, modern homoseksüel / heteroseksüel tanımının eleştirel bir çözümlemesini kapsamadan anlama girişimlerinin tümü sadece eksik değil, özünde hasarlı kalmaya mahkûmdur.”
Cogito’nun cinsel yönelimler ve queer kuram özel sayısı heteroseksüel hegemonyanın buyruklarını reddeden ve sadece gey ve lezbiyen kimliklerle sınırlandırılamayacak olan queer pratiklere ve queer kurama dair metinlerden oluşuyor.

Judith Butler’ın Kabalcı Yayınevi tarafından yayımlanacak olan Bodies That Matter (Maddeleşen / Bela Bedenler) kitabının ilk bölümünün çevirisini bu sayıya veren Cüneyt Çakırlar ve Donat Bayer’e ve yayınevine teşekkür ederiz. Ayrıca cogito’ya cinsel yönelimler üzerine bir sayı yapma teklifiyle gelen yazarımız Selçuk Candansayar’a, queer kuram üzerine sayı yapacağımızı duyarak öneride ve katkıda bulunan herkese, Kaos GL’ye, cinsel yönelimler dosyasının “dosya” olmaktan çıkıp kapsamlı bir çift sayıya dönüşmesini sağlayan ve önerilerini eksik etmeyen yazar ve okurlarımıza müteşekkiriz.
 
Hülya Durudoğan, Mayıs 2010’da bir konferans için Türkiye’ye gelen Julia Kristeva’yla cogito için söyleşi yaptı. Kristeva’nın bu söyleşisini de, düşünürün çalışmalarının queer kuram açısından ele alındığı bir makaleyle birlikte yayımlıyoruz.”
 
İÇİNDEKİLER:
 
Elizabeth Grosz - Deneysel Arzu: Queer Öznelliğini Yeniden Düşünmek
Zeynep Direk - Butler ve Hegel: Arzu, Tanıma ve Akrabalık
Judith Butler - Maddeleşen/Sorunlaşan Bedenler (Bela Bedenler)
Hülya Durudoğan - Judith Butler ve Queer Etiği
Morgan Holmes - İnterseks: Tehlikeli Bir Farklılık
Berfu Şeker - İnterseksüellik ve Cinsiyetin İnşası
Michel Foucault - Herculine Barbin’e “Giriş”
Selin Berghan - Transfeminizm
Selçuk Candansayar - Tıbbın (eş)cinselliğe Bakışı İçin Bir Arkeoloji Denemesi
F. Duygu Çabuk Kaya - Kadın Beyni, Erkek Beyni Varsa Eşcinsel Beyni de Var mı?
Söyleşi: Julia Kristeva - Hülya Durudoğan - Gerçek Özgürlük Başlangıç Yapmaktır / La vraie liberté, c’est le commencement
Noreen O’Connor - Psikanalizin Anarşisi
Mary Lynne Ellis - Hastamız Homofobi
Claire Colebrook - Queer Kuramın Olasılığı Üzerine
Janet Afary ve Kevin B. Anderson - Foucault, Toplumsal Cinsiyet ve Akdeniz ve Müslüman Toplumlarında Erkek Eşcinselliği
Selim S. Kuru - Yaşanan, Söylenen ve Yazılan: Erkekler Arasında Tutkusal İlişkiler
Tolga Yalur - İhlal ve Belirsizlik: Hünsanın Bedeni, İslam Hukukunun Kararsızlığı
Hande Öğüt - Lezbiyen Edebiyat ve Eleştiri
Lee Edelman - Gelecek, Çocuk Oyunu: Queer Kuram, Özdeşleşmeme ve Ölüm Dürtüsü
Hande Birkalan-Gedik - Türkiye’de 2000’li Yıllarda Farklılık, Cinsel Kimlikler ve Kimlik Politikalarının Yönetimi
Melek Göregenli - Heteroseksizm, Homofobi ve Nefret Suçları: Sosyal Psikolojik Yaklaşım
Virginie Descoutures - Lezbiyen Anneler: Eşcinsel Ebeveynlik Işığında Karşı Cinsel Normatif Düzen
Mehmet Tarhan - Lambdaistanbul Aile Grubu (LİSTAG) Yeni Bir Aile, Yeni Bir Aktivist Dil
Hasan Metehan Özkan - Araştırmacı Bir Aktivist...
Yener Bayramoğlu - Stonewall’dan Onur Yürüyüşü’ne...
Esra Yıldız - Queer ve Sessizliğin Reddi
Burcu Ersoy - Her Kadın Heteroseksüel Değildir
Ali Erol - Eşcinsel Kurtuluş Hareketinin Türkiye Seyri
 


Etiketler:
2024