05/09/2006 | Yazar: Kaos GL

Elfe Uluç, Radikal'de yayımlanan bir haberden yola çıkarak çekeceği ilk filmi Aziz Ayşe'de travesti bir çöp toplayıcısının hikâyesini anlatacak. Uluç 'Dedektifler suç mekânında ilk önce çöpleri karıştırır, ben de Türkiye toplumunun eğrilerini doğrularını çöplerden aramayı seçtim' diyor.

Elfe Uluç, Radikal'de yayımlanan bir haberden yola çıkarak çekeceği ilk filmi Aziz Ayşe'de travesti bir çöp toplayıcısının hikâyesini anlatacak. Uluç 'Dedektifler suç mekânında ilk önce çöpleri karıştırır, ben de Türkiye toplumunun eğrilerini doğrularını çöplerden aramayı seçtim' diyor.

KAOS GL

Olkan Özyurt

"Her şey yıllar önce Radikal gazetesinde yayımlanan Timur Soykan'ın 'Çöpçülerin en hayırlısı' başlıklı haberle başladı" diyor Elfe Uluç. O gün haberi okuyan Uluç, elinde gazete kupürüyle soluğu Dolapdere'de alıyor, atıklardan kazandığı parayı, kendisi gibi yoksullarla paylaşan Ayşe'yi bulmak için. Uzun bir uğraştan sonra buluyor onu. Sonra da filmini yapmak istiyor. Biri Berlin Focus İstanbul sergisinde, diğeri Aksanat'ta gösterilen iki videoart çalışması yapıyor onunla ilgili. Ama asıl olarak bir uzun metrajlı çekmek istiyor, postmodern zamanların atıklarını işe yarar kılan aziz ruhlu bir adamın/kadının paylaşma duygusunu göstermek ve ona toplumun yaklaşımını sergilemek için...

Ayşe bir travesti. Giysileri dışında başka malvarlığı yok ve 54 yaşında. Dolapdere'de yaşıyor. İstanbul'u turlayıp çöp topluyor ve çöplerden elde ettiği geliri Mehmetçik Vakfı, Kimsesiz Çocukları Koruma Vakfı, Hayvanları Koruma Vakfı gibi yerlere bağışlıyor. Yıllar önce Timur Soykan'a "Zor durumda olan insanlarla yoksulluğumu paylaşıyorum. Parada pulda gözüm yok. Yaşadığım sıkıntıları, yardım ederek unutuyorum. Biz insanız, birbirimize yardım etmemiz, bizi başka canlılardan ayırıyor" diye özetlediği yaşam felsefesinden hâlâ vazgeçmiş değil.

Elfe Uluç, onun aziz ruhlu bir ermiş olduğunu düşünüyor. "Ayşe, maddeyi maneviyata dönüştüren bir azizdir. Çünkü insanların çöpünü toplayıp onları sevgiye dönüştürüyor, yaptığı hayırlarla" diyor. Bunun için filmin adı 'Aziz Ayşe'.
Uluç, Ayşe'nin yaşadıklarından dolayı paranoyaları olduğunu görmüş. Ayşe, komşularının kendisini sevmediğini düşünüyormuş, hatta Uluç'a onların kendisini mahalleden atmak istediklerini söylüyormuş.

'Ayşe Türkiye'ye benziyor'

Filmde Ayşe'ye paranoyalarının yersiz olduğuna inandırmaya ve onunla ilgili bir film çekmeye çalışan bir de Elif adında kadın yönetmen karakteri var. Feride Çetin'in oynayacağı Elif karakteri Ayşe'ye tezini ispatlamaya çalışırken toplumun 'farklı' olana sergilediği ikiyüzlülükle karşılaşıyor. Annesini tanımamış, naif, içedönük ama zaman zaman coşan ve taşkınlık yapan Elif, Ayşe'nin yaşadıklarından ve cesaretinden etkilenip, kendini daha özgür kılacak bir değişim geçiriyor.

Filminin mağdur insan gruplarını, kadınları, travestileri, çöp toplayıcılarını ve fakirleri anlattığını söyleyen Uluç, toplumumuzun farklılığa karşı pek tahammülü olmadığını ve ikiyüzlü bir tavır sergilendiğini düşünüyor. "Ayşe filmde 'öteki'nin bir simgesi haline geliyor" diyor. Ayşe'yi Türkiye benzetiyor Uluç. "Çelişkiler ve ikilemler arasında kalmış birisi ve paranoyalar geliştirmiş kendince" diyor. Ayşe'nin Türkiye'nin derin ve gizli noktalarını göz önüne serdiğini düşünen Uluç, dedektiflerin bir suç mekânında ilk önce çöpleri karıştırdığını kendisinin de Türkiye toplumunun eğrilerini doğrularını çöplerden aramayı seçtiğini söylüyor.

Elfe Uluç, 21 Eylül'de filmin çekimlerine başlayacak. Filmde Ayşe'nin yanı sıra '2 Genç Kız'daki rolüyle belleklerde yer eden Feride Çetin rol alacak. Eurimages ve Kültür Bakanlığı'nın desteklediği, yarı belgesel filmin çekimleri İstanbul'da yapılacak. Mağdur insanları, çöp toplayıcılarını, travestileri, yani hep toplum olarak ötekileştirdiğimiz ve aynı gemide yolculuk yapsak bile görmezden geldiklerimizi anlatacak filmin 2007 Martı'nda gösterime girmesi planlanıyor.

Kaynak: Radikal, 5 Eylül 2006

Etiketler: kültür sanat
İstihdam