24/04/2007 | Yazar: Kaos GL

‘Ne yapılsa acaba? On adımda erkekler metroseksüel mi yapılsa? Ya da mutlu bekar ve de yalnızım gibi iç boş cümlelerle mi ekranları doldursak? Ya da hep beraber dans mı etsek. Hep beraber kıvıralım, çalkalayalım, belki de sansürleyelim...Akşam gazetesinden Yiğit Karaahmet, Cosmopolis’in eşcinsellik konulu bölümünün sansüre uğramasını yazıyor.

Cosmo ‘sansür’ Polis Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Ne yapılsa acaba? On adımda erkekler metroseksüel mi yapılsa? Ya da mutlu bekar ve de yalnızım gibi iç boş cümlelerle mi ekranları doldursak? Ya da hep beraber dans mı etsek. Hep beraber kıvıralım, çalkalayalım, belki de sansürleyelim...Akşam gazetesinden Yiğit Karaahmet, Cosmopolis’in eşcinsellik konulu bölümünün sansüre uğramasını yazıyor.

KAOS GL

Yiğit Karaahmet

İki hafta önce Sevim Gözay’a denk geldim televizyonda. Hayır, sıkıcı dans yarışmasında değil. Esas iyi olduğu işte; Cosmopolis programında.

Cosmopolis’i seviyorum ben. Nerede çekilmiş falan diye tahmin yürütmek, ilginç bir konuysa biraz bakmak keyifli oluyor. Gerçi 30 yaş üstü şehirli kadının ‘ artık fazla baymış problemlerini’ dinlemenin cılkı çıktı ama olsun yine de yöresel bir Sex and the City ‘adaptasyon’u olarak ilginç geliyor.

İki hafta yakaladığım program ‘Kentli kadının gömlek yakaları, nişanlınızın annesi Sharon Stone olsa, çocuğum yok yapsam mı acaba?’ gibi konuları değil Türkiye’deki eşcinsel örgütlerinin katılımıyla kentin bir başka yönünü anlattığı için ilginçti.

Ama meğer bu programın ardından başka şeyler de olmuş.

Geçen gün de Lambdaİstanbul’dan bir mail aldım. Şöyle diyorlar: ‘2 hafta önce CNN Türk kanalında yayımlanan Cosmopolis programına Türkiyeli gey gruplarından insanlar katıldı. İki bölüm halinde yayınlanacağı duyurulan fakat lambdaistanbul gönüllüsü Yeşim Başaran ve Hasbiye Günaçtı’nın katıldığı bölümü yayınlayıp, programın tekrarlarını ve Kaos GL, Bilgi Üniversitesi, Gökkuşağı LGBT kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi Legato gönüllülerinin katıldığı 2. bölümünü gerekçe göstermeden yayından kaldıran kanal, telefon ve maillerimize ise net bir yanıt vermedi.

Cosmopolis programının yapımcılarına ulaşabildik ancak onlar ise kanalın ‘Bu konuya biraz ara verelim’ dediğini ilettiler bizlere. Konuya dair tüm bilgileri bundan ibaret.

Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yaptık ve insanları kanaldan ‘programın yayından kaldırılma gerekçesini’ sormaya davet ettik. Arayan ya da maille ulaşan insanlarda tıpkı bizler gibi herhangi bir yanıt alamadılar.’

Lambda gönüllülerinin hassasiyetlerini anlayabiliyorum çünkü bu konuda zaten her yere konuşmuyorlar. Ya da konuş(a)mıyorlar. Ve gerçekten çok özel bir konudan bahsettikleri için yanlış ya da eksik anlaşılmak onların yapmak istedikleri, ulaşmak istedikleri kitleyi doğrudan yanlış etkiliyor.

Televizyonda her program yayınlanacak diye bir şey yok. Büyük bütçeli dizileri bile ikinci bölümde yayından kaldırıyorlar. Ama Cosmopolis programı bu tarz televizyonculuk numaralarının dışında bir yerde ilerliyor gibi geliyordu bana. Zaten sorun da programın gösterilmemesi değil bu konuyla ilgili bir açıklama yapılmaması ve de konunun geçiştirilmeye çalışılması.

Ne yapılsa acaba? On adımda erkekler metroseksüel mi yapılsa? Ya da mutlu bekar ve de yalnızım gibi iç boş cümlelerle mi ekranları doldursak?

Ya da hep beraber dans mı etsek.

Hep beraber kıvıralım, çalkalayalım, belki de sansürleyelim...

Kaynak: 20 Nisan 2007, Akşam

*Konuyla ilgili haberler:

[[Eşcinsellik= Sansür mü?]]

[[CNN'den eşcinselliğe gerekçesiz sansür]]

[[Cosmopolis'te eşcinsellik konuşulacak]]


Etiketler: medya
İstihdam