28/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+’nın “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” raporuna katılımcıların %61’i pandemi öncesi de çalışmadığı için ekonomik değişiklik yaşamadığını; sahne alanlar, performans sanatı yapanlar, seks işçiliği yapanlar ve dönemsel çalışanlar ise kötü etkilediğini paylaştı.

COVID-19 pandemisinin LGBTİ+ topluluğuna ekonomik etkisi ne oldu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+) COVID-19 pandemisinin LGBTİ+’lara etkilerini görünür kılmak ve LGBTİ+’ların bu süreçte deneyimlerini gündemleştirmek amacıyla hazırladığı “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” başlıklı araştırma raporunu yayınladı.

Online olarak yapılan anket çalışmasına 2020 Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’nin 81 ilinden 252 LGBTİ+ kişi katıldı.

Pandeminin ekonomik etkileri 

Rapora göre katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%61) salgın öncesinde çalışmadığını bu nedenle ekonomik durumlarında pandemiden kaynaklı bir değişim olmadığını belirtti. 37 katılımcı salgın öncesindeki işine devam ettiğini belirtirken, 4 kişi işten ayrıldığını, 5 kişi ise işten çıkarıldığını paylaştı. 17 katılımcı ücretsiz izne ayrılırken sadece 4 katılımcı ücretli izne ayrılmış, 34 kişi ise belirtilen durumlar dışında değişikler olduğunu; değişikleri belirten kişiler sahne alanlar, performans sanatı yapanlar, seks işçiliği yapanlar ve dönemsel çalışanlar olarak pandemiden kaynaklı ekonomik durumlarının değiştiğini ekledi.

Çalışma şartlarında değişiklik olduğunu belirten katılımcıların büyük bir çoğunluğu evden çalışma sistemine geçtiklerini belirtirken; katılımcılardan işten çıkarıldığını, zorunlu olarak ücretsiz izne geçildiğini belirtenler oldu. Dönemsel işlerde çalışanlar, seks işçiliği yapanlar ve eğlence sektöründe çalışan kişiler ise işsiz kaldıklarını paylaştı.

“COVID-19 salgınından sonra çalışma şartlarınızda bir değişiklik olduysa bu değişikliğin sizinle ilgili ya da sizden bağımsız nedenlerini açıklar mısınız?” sorusuna gelen yanıtların bir kısmı şöyle:

“Dansördüm maalesef uzun süre bu alanda çalışamayacağım sosyal mesafe gerekliliklerinden ötürü.”

“Seks işçiliğini güvenli bir iş olarak görmedim bu süreçte, sağlığım için endişelendim. O yüzden bırakmak zorunda kaldım.”

“15 Mart İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında kapatıldık fakat 1 Haziran itibariyle iş yerim yeniden açıldı. Yeni saatlerle beraber bir küçülmeye gidildi. Çoğu personel gibi ben de beklemekteyim.”

Katılımcıların %28’i pandemi sürecinde ekonomik durumlarıyla ilgili değişiklikleri paylaştı. Paylaşım yapan kişilerin tamamı ekonomik durumlarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Katılımcıların ifadelerine bakıldığında terapiye gidemeyen veya sayısını azaltan, gelecek planlarını, eğitim ve iş hayatlarını tamamen değiştirmek zorunda kalan katılımcılar olduğu gibi temel gıda ve hijyen malzemelerine erişemeyen katılımcılar da oldu:

“Ev kirası ve erzak konusunda sıkıntı yaşıyoruz.”

“Terapi sayılarımda ciddi bir azalma söz konusu olduğundan ailemden destek alıyorum.”

“Aile bireylerinin tümü evde olduğu için özellikle gıda ve hijyen malzemelerini kullanma konusunda bir artış oldu. Ekonomik olarak benden daha çok bir beklenti var. Sürekli daha fazla katkı yapmam için baskı kuruluyor.”

“Normaldeki bütçem neredeyse yarıya indi, harcamalarım da gıda dışında neredeyse yokken en ufak bir alışverişten sonra dahi sıkıntı yaşamaya başladım.”

“Tüm ödemelerim aksadı. Özellikle kısa çalışma ödeneğini uzun süre alamadım ve bu zaman zarfında temel ihtiyaçlarıma erişim sağlayamadım.”

“Sahne alan biri olarak salgından ilk etkilenen eğlence sektörünün neredeyse silinmesiyle sahne alamaz olduk.”

Raporun tamamını buradan uyuyabilirsiniz.


Etiketler: çalışma hayatı, sağlık
İstihdam