21/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Çukurova Üniversitesi’nin LGBTİ öğrenci topluluğu Gökkuşağı Kulübü, okul yönetimi tarafından resmiyet kazandı.

Çukurova Üniversitesi’nin LGBTİ topluluğu ‘Gökkuşağı’ resmen kuruldu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çukurova Üniversitesi’nin LGBTİ öğrenci topluluğu Gökkuşağı Kulübü, okul yönetimi tarafından resmiyet kazandı.
 
Galatasaray ve Hacettepe üniversitelerinin ardından Türkiye’deki devlet üniversitelerinde resmen tanınan 3. LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) öğrenci topluluğundan Sercan Ceyhan kulüpleşme süreçlerini kaosGL.org’a anlattı.
 
Ekim’de bir araya geldiler, Kasım’da kulüp kurdular
 
Sercan, Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisi. Çarşamba günü (19 Kasım) resmiyet kazanan kulüplerinin hikâyesi, pek çok üniversite yönetiminin örnek alması gereken türden.
 
“Bu yıl Ekim başında İletişim Fakültesi’nden 4 kişi bir araya geldik. İlk olarak Esengül Ayyıldız hoca ile paylaştık fikrimizi. O da bu fikri çok benimseyince birkaç arkadaşımıza daha ulaşıp tüzüğümüzü hazırlamaya başladık.”
 
“Tüzük için hocalarımız destek oldu”
 
Tüzük hazırlanırken öğrenciler hocalarının desteğini yanlarında hissetmiş:
 
“Tüzüğümüzü  hazırlarken birçok hocamız bize destek oldu. Tüzüğümüzü onların yardımı ile hazırladık. Dosyamızı hazırlayıp Öğrenci Kurulu’na verdik ve kurul başvurumuzu 19 Kasım Çarşamba günü onayladı.”
 
Yine de okul yönetiminin olası tepkilerinin önüne geçmek için tüzüklerinde doğrudan “LGBTİ” yazmak yerine “cinsel kimlik”, “toplumsal cinsiyet” gibi ifadeleri tercih etmişler.
 
“Aslında aynı şeyleri farklı kelimelerle anlatarak bir tüzük hazırladık”, diye anlatıyor Sercan.
 
“Bu kadar destek alacağımızı beklemiyordum
 
Kültür Müdürlüğü’nde kulüplerden sorumlu kişi de Adana’da çocukları LGBT olan ailelerin hikâyelerini anlatan “Benim Çocuğum” filmini izlemiş ve Gökkuşağı Kulübü’nün Öğrenci Kurulu’na hazır olması için gayret göstermiş.
 
Kulübün 10 kişilik kurucu üyelerinin birçoğu, daha önceden Adana’nın homofobi ve transfobi karşıtı inisiyatifi Queer Adana’da yer almış. Birbirleriyle tanışmalarının ardından Queer Adana üzerinden diğer LGBTİ üniversitelilere ulaşmışlar.
 
Kadın Çalışmaları Kulübü, İletişim Kulübü ve Sinema Kulübü gibi diğer toplulukların da desteğini aldıklarını söyleyen Sercan, “neden LGBTİ’ler de üniversitede görünürlük kazanmasın?” düşüncesiyle çalışmalara başladıklarını paylaşıyor.
 
Görünürlük sıkıntısı olanları dikkate alacağız”
 
Sercan, üniversitelerde hâlâ görünür olmakta sıkıntı yaşayan arkadaşlarının ihtiyaçlarını kesinlikle gözeteceklerinin altını çiziyor:
 
“Ben gelirim ama ‘bak, Gökkuşağı Kulübü’ne gitmiş’ derler diye gelmekten çekineceğini söyleyen arkadaşlarımız var. Görünürlük sıkıntısı olanları dikkate alacağız. Hiçbir şekilde üye oldukları falan bilinmez.”
 
LGBT örgütleri ve öğrenci topluluklarıyla birlikte çalışmak istediklerini belirten Sercan, ilk olarak yapmak istediklerini şöyle anlatıyor:
 
“Tanışma toplantımız hemen ilk fırsatta gerçekleşecek. Daha sonra ağ geliştirme, saha çalışması gibi çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Mayıs’ta ‘Benim Çocuğum’ filminin gösterimini ve Tıp Fakültesi ile Selçuk Candansayar’ın katılımının olacağı bir etkinlik planlıyoruz.”
 
Türkiye’deki 5. resmî LGBTİ topluluğu
 
Gökkuşağı Kulübü Türkiye’deki 5. resmî LGBTİ topluluğu olarak tanındı. Bilgi Üniversitesi’nde Bilgi Rainbow, Bilkent Üniversitesi’nde Bilkent Renkli Düşün’ün dışında Galatasaray Üniversitesi’nde Lion Queer ve Hacettepe Üniversitesi'nde Kuir Araştırmaları Topluluğu adlı LGBTİ toplulukları bulunuyor.  

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret