15/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Feminist Forum’un açılış konuşmasını yapan Cynthia Cockburn, ‘Barış toplumsal cinsiyetten geçer. Kadınlar barış süreçlerinde üçüncü bir taraf olarak yer almalı’ dedi.

Cynthia Cockburn: Barış Toplumsal Cinsiyetten Geçer Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Feminist Forum’un açılış konuşmasını yapan Cynthia Cockburn, “Barış toplumsal cinsiyetten geçer. Kadınlar barış süreçlerinde üçüncü bir taraf olarak yer almalı” dedi.
 
Barış çalışmalarını toplumsal cinsiyet üzerinden okuyan feminist bir aktivist, araştırmacı ve yazar Cynthia Cockburn’ün açılış konuşmasını yaptığı 3. Uluslararası Feminist Forum ve KASAUM 20. Yıl Etkinlikleri Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde devam ediyor.
 
Türkiyeli feminist örgütler ile LGBT örgütlerinin davetli olduğu Feminist Forum’a Ermenistan, Gürcistan, Hindistan,  İngiltere, Kanada, Kuzey Kıbrıs, Makedonya ve Mısır’dan konuşmacılar katılıyor.
 
Barışa ulaşmak toplumsal cinsiyetten geçer
Barış aktivisti, araştırmacı Cynthia Cockburn, militarizm ve erkeklik üzerine konuşulduğunda, bütün erkeklerin şiddet uyguladığının söylenmediğini belirtti. Cockburn, “Toplumsal cinsiyet sadece savaştan etkilenen bir durum değil aynı zamanda savaşın kaynaklarından birisidir. Ve barışa ulaşmak da toplumsal cinsiyetten geçer” dedi.
 
Savaşın sonlandırılmasında kadınlar üçüncü taraf olarak yer almalı
Cockburn’un konuşmasının satır başları şöyle:
 
“Suriye’de halihazırda devam eden bir savaş süreci var ve şu anda barış ve nasıl bir barış istendiği tartışılıyor. Suriye’deki savaşın sonlandırılmasında kadınların üçüncü bir taraf olarak yer alması ve Suriye’de bağımsız bir sivil toplum hareketi ile barışa ulaşmak mümkün.
 
“Bosnalı kadınların barış mücadelesi deneyimleri ile Suriyeli kadınların deneyimlerini konuşabileceği bir forum düzenledik. Bosna’da barış antlaşması militarist erkek kumandanlar arasında imzalandı. Kadınlar ve kadınların çıkarları barış sürecinden dışlandı. Barış çok gerekliydi ve bunun için her türlü bedel ödenebilirdi. Ancak çözüm ve barış süreçlerinin aslında bir ülke kuruluşu olduğu gerçeğini unutmamak gerekli.
 
“Bosnalı kadınların Suriyeli kadınlara önerileri, barış görüşmelerinde muhakkak yer alın, şeklindeydi. Yüzleşmeler sadece yasal süreçler değil; resmi özürler, katliamların gerçekleştiği mekanların anma alanlarına dönüştürülmesi gibi adımlar atılmalı.”
 
Kaos GL Derneği, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmalarının farklı feminist halleri bir araya getirdiği program yarın tamamlanıyor.
 
Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 3. Uluslararası Feminist Forum SIDA, Norveç Büyükelçiliği, Urgent Action Fund for Women’s Human Rights, Frontline Defenders, Mediterranean Women’s Fund ve Ankara Üniversitesi KASAUM tarafından desteklenmiştir. 
 
İlgili haberler:

Etiketler: kadın
İstihdam