11/04/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

ABD’de görev yapan 14 trans ve non-binary yasa koyucudan Joe Biden’a mektup: “Trans Amerikalıların eşit haklara erişimini sınırlayan kabul edilebilir bir ‘uzlaşma’ yoktur.”

“Daha adil politikalara ulaşılana kadar tüm trans Amerikalılar için mücadele edeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerika Birleşik Devletleri’nde görev yapan trans ve non-binary 14 yasa koyucu, Joe Biden’a trans sporcuların spora uygunluğuna ilişkin önerilen kural koyucu değişikliklerle ilgili endişeli olduklarını dile getiren bir mektup yazdı.

Cinsiyete dayalı ayrımcılığı yasaklayan fedaral yasa “Title IX” için önerilen değişikliklerin, yapılabilecek ayrımcılıklar için yol gösterici olduğu mektupta ifade edildi. 

“İdarenin yasal koruma ve açıklık sağlamaya çalıştığını anlasak da önerilen bu değişiklikler gerçekte, haklarımızı bizden esirgemek isteyenlere bunu nasıl yapacaklarına dair bir yol haritası sağlayacaktır. Açıkça söylemek gerekirse, trans Amerikalıların eşit haklara erişimini sınırlayan kabul edilebilir bir ‘uzlaşma’ diye bir şey yoktur. Sporda adaleti tartışırken, trans sporcuların sözde avantajları hakkındaki yanlış anlatılara inanmak yerine; transların katılımda, başarılarında ve spor burslarında neden bu kadar az temsil edildiğini sormalıyız. Değişiklikler; trans yasa koyucular, avukatlar ve aktivistler ile birlikte yapılmalı ve önerilen yeni politika dili, trans sporcuların tam katılımı varsayımıyla başlamalı ve tüm spor seviyelerine katılım için bir yol sağlamalıdır.”

Spor yasaklarını uygulama alanı sağlayacak bu değişiklikler kabul edilirse; okul yönetimi trans bir sporcunun yaralanma riskini artıracağını veya rekabetçi adaleti baltalayacağını iddia ederek trans sporcuların katılımını sınırlandırılabilecek.

“Daha adil trans politikaları için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz”

Mektupta trans ve non-binary yasa koyucular son bir yılda, eyalet meclislerinde nefreti, dışlamayı ve ayrımcılığı yasallaştırma girişimlerinde ciddi artış olduğunun altını çizerken sadece bu sene ülke çapında 450’nin üzerinde trans düşmanı yasa çıkarıldığını ifade ederek “Daha adil trans politikaları için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz ve bu politikalara ulaşılana kadar seçmenlerimiz ve tüm trans Amerikalılar için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.


Etiketler: siyaset, spor, dünyadan
İstihdam