17/03/2021 | Yazar: Kaos GL

SPoD’un Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması Raporu’na göre, LGBTİ+’lar psikososyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyuyor ancak ayrımcılığa uğramaktan ve ön yargılı danışmanlarla karşılaşmaktan kaygılanıyor.

“Danışacağım insanın ön yargılı biri olmasından kaygılanıyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

COVID-19 pandemisi ile birlikte hem dünyada hem de Türkiye’de LGBTİ+’lar için özellikle kritik olan sağlık hizmetleri “gerekli görülmeyen” sağlık hizmetlerinden sayılmış ve belirli hastalıkların takibinden HIV testlerine ya da psikolojik desteğe kadar birçok hizmete erişim kısıtlandı. Bu durum, özelde transların hormon alımı, beden uyum süreci ameliyatları ve genel olarak LGBTİ+’ların anonim HIV testi ile tedavilerinin aksamasına da yol açıyor. Ayrıca pandemi sürecinde, LGBTİ+’lar ve HIV ile yaşayanlara yönelik suçlama, damgalama ve dışlama eğiliminin artması, tüm bunların devlet kurumları tarafından da benimsenmesi ve meşrulaştırılması, özellikle LGBTİ+’ların ve HIV ile yaşayanların açık hedef haline getirilmesine neden oldu.

LGBTİ+’lar, pandemi sürecinin getirdiği karmaşa ve belirsizliğe ek olarak, toplum tarafından ötekileştirilmeye maruz bırakıldıkları için zihinsel ve duygusal sorunları da ağır bir şekilde deneyimliyor. Pandemi sürecinde, özellikle sivil toplum örgütlerine duygusal destek, açılma süreci ve sosyal hizmet konulu başvurular artış göstermiş, sürecin günlük hayata etkileri ve gelecekle ilgili belirsizlikler, LGBTİ+’lar üzerinde kaygı, depresyon ve intihar düşüncelerini tetikledi. Ayrıca aile evinde olmak ya da aile evine geri dönmek zorunda kalan birçok LGBTİ+ için bu ortamın güvenli bir alan olarak tanımlanmadığı, destek sisteminden yoksun kaldığı görülüyor. Ayrıca pandemiyle birlikte artan ekonomik sorunlar nedeniyle psikolojik desteğe ücretsiz erişim önemli bir konu haline geldi. Aile evlerinde kalmak zorunda olan LGBTİ+’lar, terapi süreçlerini ertelemek ya da sonlandırmak durumunda kaldı. Bahsi geçen durumlar dikkate alındığında, LGBTİ+’ların psiko-sosyal destek hizmetleri ile ilgili deneyimleri önem kazanıyor.

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), kapsamlı veri toplama ve analiz çalışmalarının ardından raporlaştırarak son halini verdiği Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması verilerini yayınladı. Dernek, bu araştırma ile birlikte, LGBTİ+’ların sosyal hizmetlere ihtiyaç duyma ve bu süreçte kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından sağlanan sosyal hizmetlere erişebilme deneyimleri ortaya koymayı hedefliyor. Araştırma, LGBTİ+’ların özel olarak pandemi ve daha genelde de tüm toplumsal krizlerden nasıl etkilendiği ve bu etkiyi azaltmak için sorumlu kurumların nasıl refleksler geliştirdiği konusunda bilgi verip, LGBTİ+ kapsayıcı şekilde iyileştirmelerin de savunuculuğu için önemli bir araç niteliği taşıyor.

LGBTİ+’ların psikososyal destek hizmetlerine erişimi

Rapora göre araştırmaya dâhil edilen LGBTİ+’ların büyük bir çoğunluğu “Pandemi sürecinde psiko-sosyal destek (sürecin etkileri ile baş etmek, ruhsal ve sosyal iyilik halini korumak için destek) için başvurabileceğiniz yerler ile ilgili bilginiz var mı?” sorusuna “hayır” yanıtını verirken “Pandemi sürecinde, psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor musunuz?” sorusuna “evet” yanıtını verdi.

Pandemi sürecinde, psiko-sosyal desteğe yönelik ihtiyacı olduğunu belirten 394 katılımcıya, “Psiko-sosyal destek için herhangi bir kurum ya da kuruluşa başvuru yaptınız mı?” sorusu yöneldi ve toplamda 278 katılımcı “evet” yanıtını verirken, 116 katılımcı “hayır” yanıtını verdi. “Hayır” yanıtını veren katılımcıların, neden başvuru yapmadıklarına dair bir soru sorulduğunda verdikleri yanıtlar şu şekilde:

“Nereye başvuracağımı bilmiyorum”, “Destek olunabileceğine de inanmıyorum”, “Gerçekten ilgilenilmemekten korkuyorum”, “Kendim çözmeye çalışıyorum”, “Sonuç alabileceğimi düşünmüyorum”, “Böyle bir hizmeti ücretsiz alabileceğimle ilgili bilgim yok”, “Daha önce çok başvurdum psikolojik destek için, hep olumsuz yanıt aldım. Umutlu değilim artık”, “Karşılayacak maddi gelirim yok. Ücretsiz yardım alabileceğim yerlerde de bekleme süresi oldukça uzun. Bir de bu konularda hala çekimserim”, “Ayrımcılık yapılır diye korkuyorum”, “Ailemle birlikte izolasyona girdiğimiz için kişisel alanımı kullanamıyorum”, “Maddi durumum elvermiyor, yanı sıra ailemle yaşadığım için ev ortamında çevrimiçi olarak terapiye katılma imkanım yok”, “Açıkçası desteklerin çok da işe yaramayacağını düşünüyorum. Özellikle devletten alacağım desteklerle ilgili birçok endişe de duyuyorum. Örneğin; kimliğimin ifşa edilmesi vb. Ayrıca dernek gibi yerlere de başvurmamamın sebebi özgüven sıkıntıları çekmemle ilgili olduğunu düşünüyorum”, “Danışacağım insanın ön yargılı biri olmasından dolayı kaygı duyuyorum.”

Pandemi Sürecinde LGBTİ+'ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırması Raporu’nun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

SPoD Psikolog Ağı’ndan haberdar mısın?

LGBTİ+’ların ruh sağlığı hizmetlerine ayrımcılığa uğramadan erişebilmesini ve güvenilir desteği almasını destekliyor. Yarı gönüllü psikoterapistlerden oluşan psikolog ağını dernek şöyle anlatıyor:

“Psikolojik destek aradığını duyar gibiyiz… Aradığın desteği bulman için SPoD seninle. Ruh sağlığı hizmetlerine ayrımcılığa uğramadan erişebilmeni istiyoruz. Kendini rahatça ifade edebilir ve güvenli bir alanda olabilirsin. Yükün hafiflesin neşen bol olsun istiyoruz. Bu yüzden yarı gönüllü psikoterapistlerden oluşan SPoD Psikolog Ağı’mız var. Bu ağdan yararlanmak için yapman gereken tek şey web sitemizdeki ön yakıt formunu doldurmak. En geç 2 hatta içinde ön görüşmeye davet edileceksin. Üzerinde çalışmak istediğin konulara göre düzenli görüşmeler için uygun bir uzmana yönlendirileceksin. Güvenilir psikolojik destek senin hakkın. Daha fazla bilgi ve başvuru için bize ulaşabilirsin.”

SPoD Psikolog Ağı’ndan faydalanmak için buradan psikolojik destek başvurusu yapabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
nefret