21/12/2020 | Yazar: Kaos GL

Dayanışma Sınır Tanımaz panelini kaçırdıysanız üzülmeyin, konuşmaları özetleyen sonuç raporu yayında!

Dayanışma sınır tanımaz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Semih Özkarakaş

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) ve Kaos GL, LGBTİ+ ve kadın haklarına küresel saldırılar, bu saldırılara karşı direniş yöntemlerini tartışmak, sınırları aşan aktivizmden “ilham almak” için 9 Kasım’da “Dayanışma Sınır Tanımaz” panelini düzenledi.

İki dernek, son yıllarda Türkiye’de giderek örgütlü bir şekilde çalışan ve toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı olduğunu ifade eden, sağ muhafazakâr örgütlenmelere karşı dayanışmayı güçlendirmek için bir yıldır birlikte etkinlikler düzenliyor.

8-9 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da 2 gün süren Dayanışma Yaşatır Çalıştayı ve 22 Ekim’deki “Diyanet’in Hutbesi Medyaya Nasıl Yansıdı?” çalıştayının ardından bu yıl 9 Kasım’daki panelde de sınırları aşan dayanışma ihtimalleri konuşuldu.

Her iki derneğin de üyesi olduğu Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu’nun (Coalition for Sexual and Bodily Rights in Muslim Societies, CSBR) her yıl 9 Kasım’da uluslararası ortak eylem günü olarak belirlediği günde yüz elliden fazla katılımcıyla iki oturum olarak düzenlenen panelde sınırları aşan sağ popülizme karşı, sınırları aşan mücadele yöntemleri tartışıldı.

Kaos GL’den Aylime Aslı Demir’in açılışını yaptığı etkinliğin ilk oturumunda Brezilya’daki Fé.ministas örgütünden Bruna David, Rusya LGBT Ağı’ndan Svetlana Zakharova ve Südertön Üniversitesi’nden Elzbieta Korolczuk konuştu. Oturumun kolaylaştırıcılığını KİH-YÇ’den Berfu Şeker üstlendi. Panelin ikinci oturumunda ise Göteborg Üniversitesi’nden Olga Sasunkevich, Meksika’dan kesişimsel feminist aktivist Marisol Ruiz Celorio ve Avrupa Lezbiyen* Konferansı’ndan (EL*C) Leila Lohman konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun kolaylaştırıcılığını Kaos GL’den Yıldız Tar üstlendi.

Panel konuşmalarını ve tartışmaları özetleyen sonuç raporu da yayınlandı.

Rapora ulaşmak için tıklayın.

Kaos GL Pandemi buluşmaları hakkında

Kaos GL, pandeminin LGBTİ+ haklarına etkilerini gündemleştirmek ve raporlaştırmak için bir dizi etkinlik düzenliyor. Çeşitli kurumlarla ortaklaşarak düzenlenen etkinliklerin ardından mini raporlar yayınlıyor. 

Bugüne kadar yayınlanan bütün raporlar ise şöyle:

1.    Olağanüstü Hal LGBTİ+’lar İçin Devam Ediyor!

2.    Olağanlaştırılan OHAL’den Çıkış Dayanışmayla Mümkün!

3.    Pandemi Ankara’daki LGBTİ+ Derneklerini Nasıl Etkiledi?

4.    LGBTİ+’ları Şiddete Karşı Koruyacak Mekanizmalar İnşa Edilmeli

5.    Çankayalı LGBTİ+’ların Dünyasına Yolculuk

6.    1 Aralık’a Doğru: Ayrımcılık ve Damgalamaya Son!

7.    LGBTİ+ Hakları Sendikal Haklardır

8.    Mevzuattaki Boşluklar HIV ile Yaşayanlar Aleyhine Dolduruluyor

9.    Pandemi, LGBTİ+ Öğrencileri Nasıl Etkiledi?

10. Yaşlı LGBTİ+’lar İçin Sosyal Hizmet ve Sosyal Politikalar

11. Heteronormatif Olmayan Bir Sosyal Hizmet İçin Neler Yapılabilir?

12. Dayanışma Sınır Tanımaz


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, dünyadan
İstihdam