29/05/2025 | Yazar: Kaos GL

Saki, Meclis Genel Kurulu’nda Yeni Yol Grubu tarafından Meclis’e sunulan Türkiye’de Aile Yapısındaki Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Dönüşümlerin Araştırılması konulu önerge hakkında konuştu.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki: “LGBTİ+’lar saklanarak yaşamak istemiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, 27 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’nda Yeni Yol Grubu tarafından Meclis’e sunulan Türkiye’de Aile Yapısındaki Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Dönüşümlerin Araştırılması konulu önerge hakkında konuştu.

“Aile yapısında önemli değişimler” yaşandığını belirten araştırma önergesine ilişkin konuşan Saki, önergenin istatistiki tespitlerine katıldıklarını ancak değerlendirme çerçevesinin eksik olduğunu belirtti.

Saki, önergenin temel dayanağını aile kurumun zayıfladığına yönelik muhafazakar bir varsayımdan aldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ailede bakım emeğinin krize dönüşmesi, boşanma oranlarının artması, tek ebeveynli ailelerin yaygınlaşması gibi olguları yalnızca aile değerlerinin erozyonu olarak tanımlamak, meseleyi bireysel tercihlere indirgemek ve toplumdaki yapısal eşitsizlikleri örtmek anlamına gelir. Eğer bu dönüşümü gerçekten konuşacaksak önce kadınların ve LGBTİ+'ların aile içinde ne yaşadığını konuşmak zorundayız. Kadınlar, şiddete maruz kaldıkları, emeklerinin sömürüldüğü, erkek egemenliğinin yeniden üretildiği hanelerde kalmayı değil, kendi hayatları hakkında özgürce karar almayı seçiyor. LGBTİ+lar saklanarak yaşamak istemiyor. Varlıklarını inkâr eden, şiddet üreten aile yapılarından çıkmak, kendi kimlikleriyle özgürce yaşamak istiyor. Durum bu hâldeyken, bizim çözüm olarak önümüze koyacağımız şey aileyi korumak değil, 6284 sayılı Yasa'nın etkin uygulanmasıdır mesela, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönmektir mesela, kadın sığınaklarının ve kamusal kreşlerin yaygınlaştırılmasıdır, kadınların ve LGBTİ+'ların yükselen özgürlük mücadelesinin tanınmasıdır.”

“Kadınlar kendi bedenleri hakkında karar versin”

Önergenin aile kurumundaki sözde çözülmeyi tespit etmeye çalıştığını ancak toplumsal dinamikleri görünmez kıldığını ifade eden Saki, şu ifadeleri kullandı:

“Burada yapılması gerekenler aslında kadınların taleplerine kulak vermek, sadaka gibi verilen sosyal destekler değil, aslında hak temelli kadın yoksulluğuyla mücadele, kadınların eşitlik talebini gören politikalardır ancak iktidar bunun yerine ne yapıyor? Kadınları âdeta aile içinde ‘hizmet veren’ bir bireyler olarak tanımlıyor, kaç çocuk doğuracağına karar vermek istiyor, sezaryenle mi vajinal doğum mu yapacağına devlet karar vermek istiyor. Oysa bunlar kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı artıran şeyler. Siz önce kadın yoksulluğunu, kadın cinayetlerini engelleyin, kadınların eşit şekilde toplumsal yaşama katılımı konusunda sosyal politikalar üretin, kadınlar kendi bedenleri hakkında kendileri karar versinler diyorum.”


Etiketler: insan hakları, kadın, aile, siyaset
İstihdam