27/11/2024 | Yazar: Kaos GL

Konukçu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu: “Anayasal hak olan toplantı ve yürüyüş hakkına İstanbul valisi ve polisi hangi hakla engel olmaktadır?”

DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu’dan 25 Kasım’da kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik polis şiddetine ilişkin soru önergesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınların ve LGBTİ+’ların polis şiddeti ile gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi sunan Konukçu, önergede şöyle dedi:

“Türkiye’de kadınlar ve LGBTİ+lar yaşanmakta olan ekonomik krizin her geçen gün zorladığı olumsuzluklarla birlikte mevcut iktidarın kadına, LGBTİ+’lara yönelik nefret dili, kadını değersizleştirmeye çalışan cinsiyetçi politikaları ve bakış açısının bir sonucu olarak artan şiddet ve kadın cinayetleri ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nü karşılamıştır.”

İstanbul Valiliği tarafından getirilen yasağa da değinen Konukçu, 169 kişinin gözaltına alındığını, basın mensuplarına yönelik saldırıyı hatırlattı ve ekledi:

“Şiddetin önüne geçmek, kadınların, LGBTİ+’ların yaşam hakkını güvence altına almak devletin sorumluluğundadır. Bu ülkedeki her kadının talebi toplumsal cinsiyet eşitliğin kavuşmak, güvenli yaşamak, insana yakışır şekilde hayatını sürdürebilmektir” dedi.

“Müdahale emrini kim verdi?”

Konukçu, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

  • Artan şiddet ve kadın cinayetleri için yapılan ve anayasal hak olan toplantı ve yürüyüş hakkına İstanbul valisi ve polisi hangi hakla engel olmaktadır?
  • Kolluğun karıştığı suçlar ve yetkilerini kötüye kullanmasına karşı neden etkin bir soruşturma ve ceza politikası izlenmemektedir?
  • Erkek egemenliğini, önlenmeyen kadına yönelen erkek şiddetini, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini protesto eden, demokratik gösteri hakkını barışçıl yollardan kullanan kadınlara ve görevini yapmakta olan basın mensuplarına müdahale emrini kim vermiştir?
  • Kadınların darp edilerek göz altına alınmaları ve kelepçe ile göz altı araçlarında bekletilmesine ilişkin olarak İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyetine yönelik açılan herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
  • Valiliğin söz konusu yasağı Anayasa, İHAS ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri, Toplu İfade Özgürlüğü Hakları ile Ayrımcılık Yasağını ve temel hakları ihlal etmektedir. İHAM, DİSK ve KESK- Türkiye, 27.11.2012 T. 38676/08 kararı ile ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşünün Yapılacağı Yeri Seçme Özgürlüğü ’nü de kapsadığına hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesi de 12.10.2023 T. 2016/14517 S. kararı ile ‘Mekân Seçme Serbestisinin Kategorik Olarak Yasaklanmasının Anayasal Hakların ihlali olduğuna hükmetmiştir. Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM) kararlarına aykırı davranarak kadınların anayasal ve uluslararası hakkını ihlal eden İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararına yönelik başlatılan herhangi bir soruşturmanız bulunmakta mıdır?

Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, siyaset
2024