28/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Çubuk, soru önergesinde ırkçı ve homofobik saldırılar uygulayan polisler hakkında işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Dem Partili Burcugül Çubuk, İstanbul Trans Onur Haftası eylemindeki gözaltılara dair soru önergesi verdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dem Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, 10 Şubat günü İstanbul Trans Onur Haftası etkinliği kapsamında gerçekleştirilen eylem sonrası yaşanan saldırılara ilişkin soru önergesi verdi.

Çubuk’un verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“10 Şubat 2024 tarihinde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Süreyya Operası önünde “Ayrımcılığa ve Depremde Yitirdiklerimiz İçin” şiarıyla Trans Onur Haftası düzenleyicileri bir eylem düzenlemiştir. Eyleme 11 kişi katılmış eylem öncesinde 11 kişi için 8 gözaltı aracı getirilmiştir. Basın açıklaması yapıldıktan sonra 11 kişi gözaltına alınmış, saatlerce ters kelepçeli bir şekilde bekletilmişlerdir. Araca ilk alındıklarında araç içindeki eyleme katılanlara polisler uçan tekme atmış, kafalarını cama vurmuş, bir kişinin gözüne ve kulağına yumruk atılmış, bir kişiye çıplak işkence uygulanmıştır. Eyleme katılanlardan birinin yüzündeki piercinge vurulması dolayısıyla gözü çizilmiş ve görme kaybı tehlikesiyle karşılaşmıştır. Eylemcilerin hastane işlemleri sonrasında iki ayrı araçta tutulurken bir araçtaki gruba ırkçı faşist marşlar zorla dinletilmiş ve pek çok cinsiyetçi-ayrımcı hakaret edilmiştir.”

Çubuk, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları sordu:

  • Eyleme katılan 11 kişi için 8 gözaltı aracı getirilmesinin sebebi nedir?
  • Eylemcilerin herhangi bir mukavemet göstermemesine karşın neden gözaltına alınmışlardır?
  • Eylemcilere şiddet uygulayan görevli polisler hakkında işlem başlatılmış mıdır?
  • Eylemcilere yönelik homofobik ve ırkçı saldırılar uygulayan polisler hakkında işlem başlatılmış mıdır?
  • Saldırıların toplumda kin ve nefreti örgütleyici boyutu öngörüldüğünde bu gibi uygulamaların bitirilmesi için çalışmalar başlatılmış mıdır?
  • Ters kelepçe uygulanması gerekçesi nedir? Bu işlemin saatlerce uygulanması insanlarda önemli sağlık sorunları oluşturabilecekken neden uygulanmaktadır?
  • Ters kelepçeli bir insana uçan tekme atılmasının ne gibi bir gerekçesi olabilir?
  • Gözaltı aracından çıplak arama uygulaması hangi gerekçelere dayanılarak yapılabilmektedir?

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam