11/02/2010 | Yazar: Kaos GL

Mühürlenen Kumbaracı50 ve Vakit'in hedef gösterdiği "Yala Ama Yutma" oyununun ekibiyle görüşen Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan'ın talimatıyla Kumbaracı50'nin m&

Demircan Tiyatroyu Provaya Açtırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mühürlenen Kumbaracı50 ve Vakit'in hedef gösterdiği "Yala Ama Yutma" oyununun ekibiyle görüşen Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan'ın talimatıyla Kumbaracı50'nin mührü söküldü. Vakit'in hedef gösterdiği bir başka oyun olan "Dar-ül Love"ın gösteriminde herhangi bir olay yaşanmadı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan "2010 Kültür Başkenti'nde bir sahneye mühür vurulması yakışmaz" dedi, yangın merdiveni olmadığı için mühürlenen Kumbaracı50 sahnesinin kapıları provalar için açıldı.
 
Demircan "Yangın merdiveni yapılır yapılmaz sahneye ruhsat vereceğini" söyledi.
Öte yandan Vakit'in hedef gösterdiği "Dar-ül Love"ın dünkü gösteriminde herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Kapalı gişe oynayan oyunun gösteriminde beklenildiği gibi bir saldırı gerçekleşmedi.
 
Hedef gösteren Vakit suçu tiyatroya attı
Vakit gazetesi 15 Şubat'tan itibaren sahnelenecek "Yala Ama Yutma" oyunuyla ilgili yaptığı "Ahlaksız Oyun'dan tahrik dolu mesajlar" başlığıyla haber yapmış ve "Sağduyulu Müslümanlar, ahlaksız tiyatronun oynanmadan kaldırılmasını istiyor" diye yazdı. Gazete sonraki günlerde de benzer haberlerine devam etti. Vakit'e benzer haberlerle Milli Gazete de katılmıştı.
 
Çıkan haberlerin ardından Belediye ekipleri salonda inceleme yapmış ve yangın merdiveni olmadığı için salonu mühürlemişti. Sanat camiası tarafından oyuna bir sansür olarak nitelendirilmişti.
 
Kumbaracı50 sahnesi koordinatörü Nilgün Kurt mühürlenmenin teknik nedenlerle olduğunu söylemiş, Vakit'in haberlerinden sonra çok sayıda tehdit telefonu ve e-posta aldıklarını belirtmişti.
 
Beyoğlu Belediyesi'nden Çağlar Çağatay da Vakit'in haberleriyle ilgisi olmadığını söylemişti.
bianet'in görüştüğü Vakit gazetesi haber müdürü Nazif Karaman, "Yala ama yutma" adlı tiyatro oyunuyla ilgili yayınlarının "hiçbir basın kuralına aykırılık teşkil etmediğini" savunarak, tiyatroyu suçlamıştı: "Tiyatro, konusu itibariyle, kendi meslek kurallarına aykırılık teşkil eder."
 
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan dün (9 Şubat) hem Kumbaracı50 hem de "Yala Ama Yutma" adlı oyunun ekibi Biriken Grubu ile makamında bir görüşme yaptı ve süreçle ilgili bilgi aldı.
Habertürk'ün haberine göre "Yala Ama Yutma" adlı oyunun içeriğinin ne olduğunun kendisini ilgilendirmediğini, mühürlemenin oyunla değil sahnenin ruhsatsız olması ve yangın merdiveni bulunmaması nedeniyle yapıldığını dile getiren Demircan, mührün sökülmesi talimatını verdi.
 
Yangın merdiveni takılacak ancak oyunlar ertelendi
Kurt gelişmeyi doğrularken, halen yapımı devam eden yangın merdiveninin ise en geç pazartesi günü sahneye takılacağı bildirdi.
 
"Yala Ama Yutma" adlı oyunun gösterimi de diğer oyunlar gibi provaların aksaması nedeniyle ertelendi.
 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam