15/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘LGBTİ’lerin varoluşu suç görülüp, homofobi ve transfobi besleniyor. Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur’ dedi.

Demirtaş: LGBTİ’lerin varoluşu suç görülüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, “LGBTİ’lerin varoluşu suç görülüp, homofobi ve transfobi besleniyor. Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur” dedi.
 
Cumhurbaşkanı adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan bir basın toplantısıyla “Yeni Yaşam Çağrısı” başlıklı tutum belgesini açıkladı.
 
“Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur”
“Yeni Yaşam Çağrısı”nın radikal demokrasi olduğunu belirten Demirtaş; LGBTİ’lere dönük baskı politikalarını eleştirerek, “Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur” dedi ve ekledi:
 
“Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği sebebiyle öldürülen, baskı gören, dışlanan LGBTİ bireyler sistem tarafından görmezden geliniyor. LGBTİ’lerin varoluşu suç görülüp, homofobi ve transfobi besleniyor. Yeni yaşamda bütün cinsel kimlikler eşit yurttaşlık haklarıyla, ayrımcılığa uğramadan, hayatın her alanında özgürce onurlu bir varoluş sürdürebilecekler.”
 
Demirtaş kadın cinayetlerine ilişkin ise şunları kaydetti:
 
“Her gün en az beş kadın katlediliyor. Kadına söz ve iktidar alanı bırakmayan erkek egemen toplumun kadın katliamı hızını kesmeden sürüyor. Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ayrımcılığın karşısında ilkesel tutum sahibi olduk, bundan sonra da bu tutumuz devam edecektir. Yeni yaşam ancak kadınların öncülüğünde örgütlenebilir. Her toplum kadınların özgürlüğü kadar özgürdür.”
 
Erdoğan, İhsanoğlu, LGBTİ?
Diğer Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmelettin İhsanoğlu, LGBTİ’lerin özgürlüğüne ilişkin herhangi bir vaatte bulunmazken İhsanoğlu homofobinin evrensel bir mesele olmadığını öne sürmüştü. Erdoğan hükümeti döneminde ise AKP, anayasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin geçmesine karşı çıkmış; AKP’li vekiller eşcinselliğin hastalık ve sapkınlık olduğunu iddia ederek Meclis kürsüsünden homofobik nefret söylemini yaygınlaştırmıştı.
 
“Bağlamadan başka bir şey çalmıyor”
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yuhalattığı Berkin Elvan’ın ailesini alkışlatan Demirtaş’ın seçim sloganı ise yolsuzluklara gönderme yapıyor: “Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün ki, bağlamadan başka bir şey çalmıyor.”
 
Demirtaş, yeni yaşamın; etnik, dinsel, cinsel ve sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın, iktidar sahibi olmayanın, güçsüz kılınanın yanında yeşereceğini belirtti. Demirtaş’ın tutum belgesinde öne çıkan başlıklar şöyle:
 
“Halkların anayasası”
“Türkler, Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Ezidiler, Süryaniler, Keldaniler, Araplar, Çerkezler, Lazlar, Pomaklar, Romanlar, hep birlikte demokratik ulusu oluşturmaktadır. Her türlü tekçilik son bulacak, yerine çoğulculuk esasına dayalı bir anlayış egemen kılınacaktır. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası sürecine geçişi gerçekleştireceğiz.
 
“Aleviler, Hıristiyanlar, Museviler, Ezidiler gibi ezilen ve dışlanan tüm inanç ve kültürel grupların üzerindeki baskılar kaldırılmalı, herkesin dini inançlarını ve dünya görüşü çerçevesinde sosyal hayatını özgürce yaşamasının önü çoğulcu demokrasiye uygun bir şekilde açılmalıdır.
 
“Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır”
“Anadilinde ibadet hakkı sağlanmalı, bugüne kadar devletin resmi din anlayışına hizmet eden Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Devletin herhangi bir kurumla din ve inanç özgürlüğü üzerinde oluşturduğu tekçi tahakküme son verilmeli, başta ders kitapları olmak üzere tüm dokümanlardan farklı kimlik ve inançlara dönük nefret suçları içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.
 
“Cemevleri ve farklı din ve inançlara ait tüm mekanlar yasal statüye kavuşturulmalı.
 
“Hayvanların yaşam hakkını savunuyoruz”
“Karnımızı doyuran toprak, kanımızı temizleyen hava, yaşamın kaynağı su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler: Bugün bunların hepsi için direnmeyi göze alamayanların demokrasiden, adaletten ve insanlık için bir gelecekten bahsetmesine imkan yoktur.
 
“Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli bir hak değildir. Bu gerçeklikten hareketle bütün hayvanların da yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizdendir.
 
“Gençlik başa çıkarılacak kesimdir”
“Kuracağımız ’Cumhur Meclisleri’ içerisindeki gençlik meclisleri ile siyasetin ve hayatın her alanında gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve gençlerin örgütlenmesinin önündeki tüm yasal engeller kaldırılacaktır. Gençlerin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını etkin bir şekilde yürütmesi devletin yükümlülüğünde olacaktır.
 
“Gençliğin sorunlarıyla uğraşmak yerine gençliği bir asayiş sorunu olarak tanımlayarak zapt etmeye çalışan zihniyete karşı yeni yaşam gençliğin sesi olacaktır. Yeni yaşamı bizlere gençler müjdeliyor. Gençlik başa çıkılacak değil, başa çıkarılacak kesimdir.
 
“Esnek çalışma başlığında toplanan, güvencesiz, taşeronlaşmış, sigortasız olarak çeşitli şekillerde biçimlenen çalışma koşulları emeğin maddi haklarını gasp etmenin ötesinde, emekçilerin tüm yaşamına dair haklarını da ellerinden almaktadır.
 
“İş cinayetlerinin denetlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi için doğrudan müdahil olan, başta güvencesiz çalışanlar olmak üzere tüm emekçilerin sosyal haklarının takipçisi bir cumhurbaşkanlığı hedefliyoruz.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam