12/10/2022 | Yazar: Kaos GL

“LGBT+ bireyler hasta değiller, sapkın değiller, ahlaksız değiller, hepimiz kadar insandırlar. Hepimiz kadar da insan onuruna ve haklarına sahiptirler. Ayırımcılık bir suçtur ve asıl ahlaksızlık, ayırımcılığa sessiz kalmaktır.”

Demirtaş’tan LGBTİ+ hakları sorusuna yanıt: Asıl ahlaksızlık, ayrımcılığa sessiz kalmaktır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

29 gazeteci Edirne Cezaevi'nde 4 Kasım itibariyle mahpusluğunun altıncı yılını dolduracak olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a soru iletti, Demirtaş gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’ın röportajı için soru ileten gazetecilerden biri de KaosGL.org Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar’dı. Tar, LGBTİ+’lara artan devlet şiddetini hatırlatarak muhalefetin sessizliğini ve muhalefet partilerinin izlemesi gereken yolu sordu.

Demirtaş, “Ayırımcılık bir suçtur ve asıl ahlaksızlık, ayırımcılığa sessiz kalmaktır” dedi. Tar’ın sorusu ve Demirtaş’ın yanıtı şöyle:

Başkanlık seçimlerinde, LGBTİ+ haklarını savunan tek aday olarak öne çıkmıştınız. O günden bugüne devletin LGBTİ+'lara baskıcı politikaları arttı, neredeyse savaş ilan edildi. HDP de dahil olmak üzere muhalefetin ise gündemine çokça girmiyor bu durum. Sizce, böylesi bir durumda muhalefet partilerinin izlemesi gereken yol nedir?

Sanırım seçime yüklenen tarihi önem nedeniyle hiç kimse muhafazakar seçmeni kızdırmak, ürkütmek istemediği, bir de iktidarın havuz medyasının lincine uğramaktan kaçındığı için LGBTİ+’lara yönelen saldırganlığa ve hukuksuzluğa sessiz kalınıyor. Açık konuşmak gerekirse böylesine ajite edilmiş bir topluma, tarihi bir seçim öncesinde LGBT+’ların insan haklarını anlatabilmek kolay bir iş değil. Bunu hiçbir siyasi partinin yapabileceğini sanmıyorum. Ama ben buradan yüksek sesle en azından şunu söyleyebilirim; LGBT+ bireyler hasta değiller, sapkın değiller, ahlaksız değiller, hepimiz kadar insandırlar. Hepimiz kadar da insan onuruna ve haklarına sahiptirler. Ayırımcılık bir suçtur ve asıl ahlaksızlık, ayırımcılığa sessiz kalmaktır. Asıl ahlaksızlık tarikat yurtlarındaki çocuklara tecavüz edilmesine sessiz kalmaktır. Asıl ahlaksızlık hırsızlığa, yolsuzluğa sessiz kalmak, ortak kalmaktır.

Röportajın tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
nefret