22/04/2011 | Yazar: Kaos GL

DAGH, herkesi demokratik anayasa yapım sürecine katılmaya bekliyor  

DAGH, herkesi demokratik anayasa yapım sürecine katılmaya bekliyor  

Yaklaşık 4 aydır anayasa çalışmasını yerellerden başlatan Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, 23-24 Nisan tarihlerinde yapacağı konferansla, çalışmayı örgütsel karar mekanizmaları olan somut bir yapıya dönüştürecek.
Yaklaşık 4 aydır anayasa çalışmasını yerellerden başlatan Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, 23-24 Nisan tarihlerinde yapacağı konferansla, çalışmayı örgütsel karar mekanizmaları olan somut bir yapıya dönüştürecek. Konferansa katılım çağrısı yapan girişim üyeleri, Türkiye'de şimdiye kadar yapılan anayasa çalışmalarında ötekileştirilen kesimlerin bu kez yapılacak olan anayasa sürecinde yer alması gerektiğini bildirdi.

7 Kasım 2010 tarihinde değişik çevrelerden aktivistlerin oluşturduğu Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi (DAHG), yerel toplantılar ve konferanslardan sonra ilk kez genel konferansını gerçekleştiriyor. 23-24 Nisan tarihlerinde Vedat Dalokay Düğün Salonunda yapılacak iki günlük konferansa katılım çağrısı yapan girişim, konuya ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Girişim Sekretaryasından Nurettin Sönmez, Ayhan Bilgen, Bülent Kaya, Ali Ersin Gür gibi isimler katıldı. Girişim adına açıklama yapan Avukat Ali Ersin Gür, 4-5 aydır yaptıkları çalışmada, yaklaşık 20 ilde yerel konferanslar yaptıklarını, 50 ilde örgütlendiklerini, 81 ille de ilişkilerinin olduğunu söyledi. Gür, çalışmayı yerelde yürütmelerinin gerekçelerini de, "Bugüne kadar anayasa yapım süreçleri hep olağan üstü koşullarda ve elit kesimler tarafından yapıldı. Bu anayasaların hiç birinde halk ve toplum yer almadı. Bu kez özellikle ötekileştirilen ve dışlanan kesimler başta olmak üzere halkın bu anayasa yapım sürecinde yer alması gerektiğini düşünüyoruz" sözleriyle açıkladı.

'Ortadoğu'daki gibi halk kendi anayasasını yazacak'
Ortadoğu'daki halk hareketlerine dikkat çekerek, "Görüyorsunuz oralarda halk anayasalarını kendisi yazıyor" diyen Gür, "Burada bizim sesimiz ve talebimiz görülmez ve duyulmazsa, muktedirler buna kulak tıkarsa, öyle görünüyor ki Türkiye'de de aynı süreç yaşanacaktır. Halk kendi anayasasını kendisi yapacaktır" şeklinde konuştu. Bu amaçla halkın katıldığı demokratik bir anayasa yapım sürecini önemsediklerini belirterek, herkesi yapacakları anayasa konferansına katılmaya çağırdı.

Kurucu meclis anayasayı yapsın 
Konferansla somut girişimi kendi karar organları olan somut bir harekete ve örgütlülüğe dönüştürmek istediklerini belirten Gür, bu hareketin de 81 ilde örgütlü bir yapıya kavuşturulacağını söyledi. "Anayasa nasıl yapılmalıdır" sorusuna da cevap veren Gür, yüzde 10 seçim barajının TBMM'nin meşruiyetini tartışmalı hale getirdiğini belirterek, "Bu seçimlerden sonra oluşacak meclis de meşru olmayacaktır. O yüzden biz bütün kesimlerin temsilcilerini yer aldığı kurucu bir meclisle bu anayasanın yapılmasını savunuyoruz" dedi

Öte yandan daha önce alınan bilgiye göre, konferansa değişik görüşlerde anayasa çalışması yürüten her türlü platform ve inisiyatif bu çalışmaya davet edilecek. Bu amaçla da anayasa çalışmaları konusunda ortak bir tartışma yürütülmesi amaçlanıyor. (DİHA)  


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam