10/08/2007 | Yazar: Kaos GL

ABD'de gelecek yılki başkanlık seçimi için aday adayı olan Demokrat Partili siyasetçiler, ilk kez sadece e

Demokratlar, eşcinselleri tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı ABD'de gelecek yılki başkanlık seçimi için aday adayı olan Demokrat Partili siyasetçiler, ilk kez sadece eşcinsellerin sorunlarına odaklanan bir televizyon programı için biraraya geldi. Hillary Clinton ve Barack Obama eşcinsel evliliğine karşı olduklarını söylediler.
Sekiz adaydan altısı, eşcinsellere yönelik bir ‘Logo’ adlı televizyon kanalında yayımlanan tartışmada, eşcinsel evlilikleri gibi konulardaki soruları yanıtladılar.

Bu adaylar arasında Hillary Clinton ve Barack Obama da bulunuyordu. Her ikisi de programda eşcinsel evliliğine karşı olduklarını söyleyerek, gerekçelerini anlattılar.

Forumda, bu tür programlarda alışık olunan tartışma havası yerine katılımcılara ayrı ayrı yöneltilen sorulara verilen yanıtlar ön plana çıktı.

Program, gey ve lezbiyen televizyonu Logo tarafından Hollywood'dan canlı olarak yayınlandı. Forum, bir başkanlık kampanyası sırasında, konusu açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Logo adlı kanal 27 milyon haneye ulaşıyor.

Evliliğe hayır, ‘sivil birliktelik’e evet

Programa katılan Demokratlar Hillary Clinton, John Edwards, Mike Gravel, Dennis Kucinich, Barack Obama ve Bill Richardson, çalışma hayatında eşcinsel karşıtı ayrımcılığın federal olarak yasaklanmasını savundu.

Katılımcılar ayrıca, Amerikan ordusu içindeki "sorma, söyleme" politikasının değiştirilerek, eşcinsellerin kimliklerini açıklayarak hizmet vermesinin önündeki engellerin kalkmasını savundular.

Katılımcılar, yasalar önünde kabul gören ve eşcinseller için evliliğin alternatifi olarak gösterilen "sivil beraberlikleri" de savundular.

Demokratlardan sadece ikisi, Mike Gravel ve Dennis Kucinich, eşcinsel evliliğinin ülke çapında tanınmasını destekledi.

Hillary Clinton, kendi itirazının "kişisel bir pozisyon" olduğunu ve "sivil beraberliği" desteklediğini söyledi.

Barack Obama ise "sivil beraberliğin" de "evlilikten daha az birşey olmadığını" söyledi.

Obama, "Kelimeler ve anlamları bazıları için çok mühim olabilir ama beni ilgilendiren tarafı, bu yasal hakların herkes için erişilebilir olmasıdır." dedi.

Eşcinsellerin, ABD'de seçmenlerin yüzde 3'ünü oluşturduğu ve genellikle Demokratlar'a oy verdikleri tahmin ediliyor.

Cumhuriyetçi adaylar, benzer bir tartışma teklifini reddetmişti.

Kaynak: BBC Türkçe, 10 Ağustos, 2007

*Konuyla ilgili adresler:

http://www.logoonline.com




Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam