29/05/2025 | Yazar: Kaos GL
Bildiriyi imzalamak isteyen sivil toplum kuruluşlarının ve hak örgütlerinin yanyanaforumankara@gmail.com adresine mail göndermesi gerekiyor.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org
DEMOS Araştırma Kolektifi, İnsan Hakları Okulu ve Aramızda Derneği, geçtiğimiz günlerde LGBTİ+ karşıtı kanun teklif taslağına ilişkin bir forum düzenlemişti. Dernekler, forumun ardından bir bildiri hazırlayarak tüm hak örgütlerini nefret yasasına karşı bir arada durmaya çağırdı. Bildiri şimdiye kadar 42 hak örgütü tarafından imzalandı.
Derneklerin hazırladığı bildiri 31 Mayıs 2025 tarihine kadar imzaya açık. Bildiriyi imzalamak isteyen örgütlerin yanyanaforumankara@gmail.com adresine mail göndermesi gerekiyor.
Bildiri metninin tamamı şöyle:
“Biz, Türkiye’de tüm canlıların hak ve özgürlükleri için mücadele eden örgütler olarak, LGBTİ+ karşıtı bir politika olarak kamuoyuna yansıyan Türk Ceza Kanunu’nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklif Taslağı’nın son yıllarda uygulanan baskıcı politikalarla giderek daralmış olan yaşam alanlarımızı bütünüyle ortadan kaldıracağını biliyoruz.
LGBTİ+’ların uygulamada uzun zamandır maruz kaldıkları temel hak ihlallerinin yasalaşması sadece LGBTİ+’lar için değil hepimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Zaten uzun süredir denetimlerle taciz edilen hak örgütleri çalışamaz hale getirilmek isteniyor. Sesleri kısılmaya, alanları daraltılmaya çalışılıyor ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya bırakılıyorlar.
Bu yasa tasarısı gündemleştirilirken kadınların yıllarca mücadele ederek elde ettikleri anayasal haklar yok sayılmak isteniyor. Kürtaj hakkı engellenmek isteniyor, kadınların kaç çocuk doğuracağı, bu çocukları hangi yolla doğurması gerektiği belirlenmeye çalışılıyor. Erken yaşta evlilikler teşvik ediliyor. Kadınlar ve LGBTİ+’lar istihdam alanının dışına itiliyor.
Akademik özgürlüklerin uzun zamandır askıya alındığını zaten biliyoruz, bu yasa taslağıyla bilimsel üretimin önüne bir kez daha büyük bir set çekilmek isteniyor. Toplumsal cinsiyet alanında çalışanların sesi kesilmeye ve yaptıkları çalışmalar suç unsuru olarak gösterilmeye çalışılıyor.
Bizi ayırmak ve yalnızlaştırmak istediklerinin farkındayız. Çünkü biliyorlar: Birlikte güçleniyoruz, güçlendikçe özgürleşiyoruz. Farklılıklarımızla yan yana durmamız bu nedenle onları tedirgin ediyor.
Kayyum atamaları, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, sokak hayvanlarına yönelik şiddetin ve katlin meşrulaştırılması, hapis cezasının ve gözaltıların hem gözdağı vermek hem de rıza üretmek üzere koz olarak kullanılması ve son olarak bu yasa taslağı sistemli bir kötülükle karşı karşıya olduğumuzun apaçık kanıtıdır. Varlığımızı suç haline getirmeye çalışanlardan çok daha fazlayız ve yaşamlarımızı savunmaya devam edeceğiz.
Evde, okulda, iş yerlerimizde; kadınlar, LGBTİ+’lar, işçiler, öğrenciler, hak savunucuları, sağlıkçılar, gazeteciler, akademisyenler, sporcular, oyuncular, yani saydığımız sayamadığımız hepimiz, her birimiz birbirimize temas etmeye, sesimizi duyurmaya ve yan yana durmaya devam edeceğiz. Ne olursa olsun, biz her zaman birbirimizle dayanışmanın bir yolunu bulduk, yine bulacağız.
Tüm hak örgütlerini bu yasa taslağına karşı ses çıkarmak ve bir dayanışma ağı örgütlemek için yan yana durmaya davet ediyoruz.”
Bildiriye imza veren hak örgütleri
Bildiriye şimdiye kadar imza veren hak örgütleri şöyle:
17+ Alevi Kadınlar, Adana Kadın Da(ya)nışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Aramızda Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Derneği, Aydın LGBTİ+ Dayanışması, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kadın Platformu, Bursa Gençlik Dayanışması, Bursa Kadın Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, Çanakkale Pride, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, DEMOS Araştırma Kolektifi, Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği, ELDER Çanakkale, Eskişehir Okulu, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Eşit Yaşam Derneği, Eşitlik Politikaları Derneği, Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Feminist Bellek, Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şube LGBTİ+ Komisyonu, İnsan Hakları Okulu Derneği, Ka.Der Ankara, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları Derneği, Kadınların Kurtuluşu, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA), Muğla Karya Kadın Derneği, Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Mezunlar Derneği, Patikara Hayvan Koruma ve Hayvanlara Acil Müdahale Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Sportif Lezbon, STGM Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset