27/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin üyesi olduğu ve 117 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı (DDA), 30 Mart yerel seçimlerine dair bir politika belgesi yayımladı.

Denge ve Denetleme Ağı Yerel Seçimler Öncesi Önerilerini Sundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin üyesi olduğu ve 117 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı (DDA), 30 Mart yerel seçimlerine dair bir politika belgesi yayımladı.

 
Politika belgesinde Yüksek Seçim Kurulu’na, sandık görevlilerine, siyasi partilere, barolara, basına ve sivil toplum kuruluşlarına bir dizi anımsatmada ve öneride bulunuluyor. Belgede geçen öneriler şunlar:
 
Yüksek Seçim Kurulu  
Şeffaflığı sağlamak adına, basının seçimin bütün süreçlerini izlemesine engel çıkarmamalıdır. 
 
Seçmen sayısından %15 fazla oy pusulası basılmasının gerekçeli sebebini açıklamalı, artan ya da yanlış kullanılan pusulaların da tutanakla kayıt altına alınmasını sağlamalıdır. 
 
Sonuçları; sandıklardan, ilçe ve il toplam oylarına ulaşılabilmeyi olanaklı kılacak şekilde ayrıntılı olarak yayımlamalıdır. 
 
Türkiye’de sivil toplumun seçimleri izlemek için bağımsız gözlemci olmasına izin 
vermelidir. 
 
Seçim Sandıklarındaki Görevliler 
Seçim günü görev yaptıkları sandığa ait olmayan mührü taşıyan kullanılmış oy pusulalarını 
iptal edip geçersiz saymalılar, durumu ilgili mercilere bildirmelidirler. 
 
Siyasi Partiler
Seçimlerde partiler sandık başı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunmalı, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, birer müşahit göndermelidirler.  
 
Siyasi parti temsilcileri seçimin her aşamasında sandık başından ayrılmamalı, oyların sayıldığı, birleştirildiği ve bilgisayara geçirildiği her aşamada görev başında olmalıdırlar. 
 
Siyasi partiler sandık başındaki görevlilerini süreç ve yasal çerçeve üzerine kapsamlı bir eğitimden geçirmelidirler. 
 
Barolar 
Seçim günü sandık güvenliğine ilişkin oluşabilecek hukuki sorunlara karşı derhal ilgilenmek üzere bir ekip oluşturulmalıdır. 
 
Ulusal ve Yerel Basın
Seçim günü bütün süreçleri, özellikle ilçe ve il seçim kurullarında tutanak birleştirme işlemleri başta olmak üzere, bütün seçim sürecini hassasiyetle takip edip kamuoyunu bilgilendirmelidirler. 
 
Sivil Toplum
İmkanları ölçüsünde seçim sürecini izleyip raporlama yapmalı, gönüllü seçmen gözetmeni olarak sandık başında bulunmalıdırlar. 
 
Denge ve Denetleme Ağı politika belgesinin tam metnine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam