10/06/2018 | Yazar: Koray Arkadaş

Kaos GL, Denizli’de İranlı mülteci LGBTİ’lerle cinsel sağlık atölyesi düzenledi.

Denizli’de mülteci LGBTİ’ler cinsel sağlığı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Denizli’de İranlı mülteci LGBTİ’lerle cinsel sağlık atölyesi düzenledi.

Kaos GL Derneği, 2-3 Haziran’da Denizli’de İranlı mülteci LGBTİ’lerle bir araya geldi. 2007 yılından beri mülteci hakları için çalışan ve mülteci LGBTİ’lerin yaşadıkları ayrımcılığa karşı mücadele eden dernek; yasal haklar ve cinsel sağlık üzerine eğitim düzenledi.

Denizli’de 2 Haziran’da yapılan eğitimin cinsel sağlık bölümünde Stajyer Doktor Fidan Şenova konuştu.

Şenova, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, doğuştan atanan cinsiyet, interseks, cinsel çekim gibi kavramları tanımladı. 

Vulva ve vajina anatomisi hakkında bilgi veren Şenova, üretra ile vajinanın birbirine yakın olması sebebiyle vajinası olan kişilerin daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini, vajinal temizliğin çok önemli olduğunu, eczanelerde satılan temizlik ürünlerini kullanmamak gerektiğini, bunların iyi huylu bakterileri öldürdüğünü paylaştı.

Sunumuna penis ve testis anatomisi ile devam eden Şenova, sünnetsiz kişilerin penis başındaki derilerinin içini temizlemesi gerektiğini açıkladı.

Herkesin huzurlu bir cinsel yaşam sürdürebilmesi

Şenova, cinsel sağlığı “Herkesin cinsel yaşamını huzurlu ve sağlıklı bir biçimde sürdürebilmesi” olarak tanımladı. HIV, HPV, Hepatitler başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi.

Şenova, HIV’le yaşama dair tıbbi bilgileri paylaştı. Hepatit B ve C’nin kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabileceğini, Hepatit B’nin aşısının olduğunu, Türkiye’de bu aşının çocuklara zorunlu olarak yapıldığını, Hepatit C’nin aşısının olmadığını ancak ilaç tedavisi uygulanabildiğini, ancak ikisinin de karaciğere zarar verdiğini aktardı.

Şenova, HPV’nin rahmi olan insanlar için çok önemli olduğunu, bulaşmasının kolay olduğunu, kondomun yeteri kadar koruyuculuk sağlamadığını, 3 doz aşısı olduğunu, ancak bunun zorunlu bir aşı olmadığını belirtti. Kadından kadına bulaşmayacağı konusunda bilgi kirliliğinin olduğunu, çok rahat bir şekilde bulaşabileceğini ekledi.

HPS’nin dudakta veya cinsel organlarda olabileceğinin altını çizen Şenova, bulaştıktan sonra ebediyen vücutta kaldığını, stres, soğuk, vücudun zayıf düşmesi gibi durumlarda tekrar ortaya çıkabileceğini, ancak açık yara olduğunda bulaşıcı olduğunu, çıkmadan önce kaşıntı şikayetinden dolayı krem sürülürse önlenebileceğini söyledi.

Korunma yolları

Penis veya vajina kondomu ile enfeksiyonlardan korunulabileceğine değinen Şenova, vajina kondomunun Türkiye’de kolay bulunmadığına, penis kondomunun sıcak yerlerde saklanmaması gerektiğine, seks oyuncağı kullanırken bile oyuncağa kondom takılmasının şart olduğuna dikkat çekti.

Eldivenin HPV ve HPS gibi enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağladığını, dental damın vajinaya oral seks yaparken kullanıldığını vurguladı. En az yılda bir kere test yaptırmayı, yeni partnerlerden sonra test yaptırmayı önerdi.

Meme ve testis muayenesi

Şenova, meme ve testis muayenesini ayda bir kere yapmak gerektiğini söyledi ve nasıl yapılabileceğine dair uyarılarda bulundu. Testis muayenesinin sıcak duştan sonra yapılmasının daha doğru olduğunu anlattı. Cinselliğin anlatıldığı kadar tıbbi olmadığını, zevk üzerine kurulan psikolojik bir olay olduğunu, hastalıklara dikkat ettiğimiz kadar kendimizin ve partnerlerimizin psikolojilerine de dikkat etmemiz gerektiğini ifade etti.

Sunumunu tamamlayan Şenova, cinsel sağlık ve trans geçiş sürecine ilişkin soruları cevapladı.

İlgili haberler:

Mucizeler ve mutlu bir gün: Mülteci LGBTİ+lar çizdi, anlattı

Denizli’de mülteci LGBTİ’lerle yasal haklar atölyesi

*Bu etkinlik, Kaos GL’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile birlikte yürüttüğü “LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” projesi kapsamında düzenlenmiştir.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam