03/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması’ndan Yusuf anlatıyor: “İnsanların depreme olan öfkesinin odak noktasını kaydırmak için iktidarın bilinçli bir şekilde göçmenleri öne sürdüğünü ve homofobinin yeniden üretildiğini gördük.”

“Depremin LGBTİ+’sı oluyor işte” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinden 2 ay sonra bölgede hayat normale dönmüyor, bilakis yıkım, çaresizlik ve terk edilmişlik norm haline geliyor. Bir yandan da dayanışmayı norm kılmaya çalışan örgütlenmeler, kamu desteğinin yok denecek kadar az olduğu bu yerlerde umudun sönmesini engelliyor.

5Harfliler’den Pınar Üzeltüzenci, geçtiğimiz yıl Antep’te yaşayan LGBTİ+ öznelerin bir araya gelerek oluşturduğu Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu’ndan Yusuf Gülsevgi ile söyleşti.

Gülsevgi, iki ayın ardından deprem bölgesinde yaşayan LGBTİ+’lar için hayatın nasıl değiştiğini şöyle paylaştı:

“Çok şey değişti. Hukuksuzluklar, para politikaları ve yolsuzluklar yüzünden Türkiye zaten bir süredir ciddi bir ekonomik krizin içinde. Tam olarak böyle bir yerden AKP tabanının eridiğini görüyoruz. AKP iktidarı ve 12. Cumhurbaşkanı bu süreçte eriyen tabanını bir araya getirmek için ahlak kavramı üzerinden, 2015 yılından beri LGBTİ+’ları sistematik bir şekilde hedef gösteriyor. Bu da LGBTİ+’lar için güvencesiz bir zemin oluşturuyor. Biz zaten deprem öncesinde de en temel haklarımıza erişemiyor veya zor koşullar altında erişiyorduk. Deprem sonrasında bu durumu katmerlenerek deneyimlemiş olduk. Temel ihtiyaç ve haklara erişimdeki eşitsizlik, deprem sonrası çok daha derinleşti. LGBTİ+’ların daha çok tetiklendiklerine ve travmatize olduklarına şahit olduk. Dolandırıldıklarını gördük. Fırsatçılığa dönüşen bir alan oldu aslında. Hayatlarımız eskisi kadar gullümlü değil artık. Gullüm, ‘eğlence’ anlamına geliyor lubunya kültüründe. Bizim kültürümüzdür LGBTİ+’lar olarak eğlenceli olmak veya lubunca ‘alıkmak’. Bu ifadeler bizim için çok kıymetlidir çünkü yaşamlarımızın bir parçası ve afet sonrasında bunu kaybettik. Homofobinin yeniden üretildiğini de gördük... İnsanların depreme olan öfkesinin odak noktasını kaydırmak için iktidarın bilinçli bir şekilde göçmenleri öne sürdüğünü yahut homofobinin yeniden üretildiğini gördük. Depremin LGBTİ+’sı oluyor işte.”

İnsanların cesaret bulabildiği ve deneyimlerini aktarabildiği dayanışma gruplarının kritik olduğunu belirten Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu’ndan Gülsevgi ve Pınar Üzeltüzenci’nin söyleşisinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam