20/02/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Derin S. davasının sonraki duruşması 23 Mayıs’a ertelendi. Davayı takip eden derneklerin davaya katılma talebi reddedildi.

Derin S. davasının ilk duruşması görüldü: Sanık, Derin S.’nin “arbede esnasında yaralandığını” iddia etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz yıl katledilen trans kadın Derin S. davasının ilk duruşması 36. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Pembe Hayat Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi davayı takip etti. Davaya, Derin S.’nin ailesi de katıldı. Sanık, duruşma salonuna girerken çevik kuvvet barikat kurdu. Davayı takip eden derneklerin katılma talebinin reddedildiği duruşma, 23 Mayıs tarihine ertelendi.

Sanık, emniyette alınan ifadesinin polisler tarafından yanlış yazıldığını iddia etti

Davada ilk olarak, sanık Ali Tanyeri dinlendi. Tanyeri, Derin S.’nin arbede esnasında yaralandığını iddia ederek “Pişmanım, niyetim öldürmek değildi” dedi. Sanık, Derin S.’nin kendisinden borç aldığını ve geri ödemediğini iddia ederek “Ben o anda kendimi korudum” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının Tanyeri’nin çelişkili ifadeleri olduğunu hatırlatması üzerine sanık, emniyette alınan ifadesinin polisler tarafından yanlış yazıldığını iddia etti.

Sanığın ardından Derin S.’nin ailesi dinlendi. Derin S.’nin annesi, “Gencecik çocuğumu kaybettim. Benim çocuğum yandı. Başka kimsenin canına bir şey gelmesin” dedi. Derin S.’nin kız kardeşi ise mahkeme heyetine “Arbede esnasında yaralandı diyor. Bir insan kendini nasıl sırtından bıçaklayabilir?” dedi.

Aile, davaya katılma talebinde bulundu. Sanık avukatı ailenin Derin S. ile “herhangi bir manevi bağının olmadığını” iddia ederek davaya katılma talebine itiraz etti. Ailenin davaya katılma talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

Davayı takip eden derneklerin katılma talepleri, mahkeme tarafından reddedildi

Davayı takip eden Pembe Hayat Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezi, sanık Tanyeri’nin cinayeti nefret saikiyle işlediğini belirterek davaya katılma talebinde bulundu. Savcılık, derneklerin davaya katılma talebinin kabulünü istemesine rağmen mahkeme “suçtan doğrudan zarar görülmediği” gerekçesiyle derneklerin katılma talebinin reddine karar verdi.  

Davada dinlenen tanıklardan Ö. ise sanık Tanyeri’nin, Derin S.’yi sistematik olarak tehdit ettiğini belirtti. Tanık Ö., Derin’in öldürülmesinden bir buçuk sene önce sanık Tanyeri’nin Derin S.’nin evini bastığını ve kendisinin 112’yi aradığını söyledi. Sanık, tanığın yalan söylediğini iddia etti. Sanık avukatı ise, davada meşru müdafaa ve haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını istedi.

Sonraki duruşma 23 Mayıs’a ertelendi

Savcı, mütalaa vermek için süre istedi ve sanık Ali Tanyeri’nin tutukluluk halinin devamını istedi. Müşteki avukatları Evrim Demirtaş ve Senem Doğanoğlu ise esas hakkında beyan vermek için süre istedi. Ayrıca Demirtaş ve Doğanoğlu, Ö.’nün telefonuna ait HTS kayıtlarının istenmesini talep etti. Mahkeme, savcının ve müşteki avukatlarının taleplerini kabul ederek sonraki duruşmayı 23 Mayıs 15.30’a erteledi.

Ne olmuştu?

Derin S. Ankara’daki evinde sırtından aldığı dört bıçak darbesiyle öldürüldü. Derin S.'nin öldürülmesinin ardından Pembe Hayat Derneği hukuk danışmanı Avukat Evrim Demirtaş, Cinayet Şube'ye ulaşarak olayın detaylarını öğrenmek istedi. Bilgi edinemeyince Ankara Adli Tıp Kurumuna giden Pembe Hayat Derneği Genel Koordinatörü, avukatı ve Derin’in arkadaşları olayın takibini yaptı. Ankara Adli Tıp Kurumu'nda yapılan işlemler sonrası Derin S.'nin cenazesi ailesi tarafından teslim alınarak Kırıkkale'de defnedildi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam