10/06/2025 | Yazar: Kaos GL
20 Kasım, Pembe Hayat, SPoD ve Kırmızı Şemsiye trans kadınların müstehcenlik ve benzeri iddialarla emniyet birimlerince ifadeye çağrılmasına ilişkin “Bilmeniz Gerekenler” başlıklı bilgi notu yayınladı.

Fotoğraf: Özge Karlık / csgorselarsiv.org
20 Kasım, Pembe Hayat, SPoD ve Kırmızı Şemsiye; son zamanlarda çeşitli şehirlerde özellikle trans kadınların sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle müstehcenlik ve benzeri iddialarla emniyet birimlerince ifadeye çağrılmasına ilişkin bilgi notu yayınladı.
Derneklerin, “Müstehcen İçerik Suçlamasıyla İfadeye Çağırılırsanız… Bilmeniz Gerekenler” başlıklı bilgi notu şöyle:
“İfadeye çağrılan herkesin avukat desteği alma hakkı vardır”
“Öncelikle bilmelisiniz ki: İfadeye çağrılan herkesin avukat desteği alma, avukatıyla birlikte ifadeye katılma veya avukatı bulunmuyorsa avukat talep etme hakkı vardır. Avukat talebiniz olduğunu kolluk biriminde ifadeniz alınmadan önce bildirebilirsiniz.
Öncelikle bilmelisiniz ki: Emniyet birimlerinin hukuki bilgi ve danışmanlık verme, vereceğiniz ifadeyle ilgili sizi yönlendirme, üzerinize atılı suçlamaya ilişkin ceza miktarında indirim ya da artırım gibi ifadeler kullanma yetkisi yoktur.
Öncelikle bilmelisiniz ki: Telefon, bilgisayar ve sosyal medya hesaplarınıza el konulması gibi işlemler ancak usule uygun bir kararla yapılabilir. Usulüne uygun bir karar yoksa rızanız olmadan yapılan el koymalar haksızdır. Her ne şekilde olursa olsun itiraz hakkınız bulunmaktadır.”
“Korkutarak ifade almak hukuka aykırıdır”
“Unutmayın! Sizi korkutarak ifade almak ya da suçu kabul ettirmeye çalışmak hukuka aykırıdır. Hakkınızda bir işlem başlatılsa dahi süreci bilme, yöneltilen suçlamaları reddetme ve gerekirse susma hakkınızı kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Bu süreçte neler yapabilirsiniz? Emniyete çağrıldığınızda mutlaka bir avukatla görüşün.
Herhangi bir içerik yayma vb. ile itham ediliyorsanız, delil niteliği taşıyabilecek tüm ekran görüntüsü, mesaj vs. içerikleri mümkünse yedekleyin. AKLINIZDA OLSUN! Eğer bir ifade vermek üzere çağrıldıysanız ve bir avukatınız yoksa ilinizdeki baronun CMK servisi aracılığıyla barodan avukat talep etme hakkınız vardır. Talep etmek için ifadeye başlamadan önce “avukat istiyorum” demeniz yeterlidir. Hangi şehirde olursanız olun, baronuzun internet sitesinden veya telefon numarasından CMK hizmetine dair bilgi alabilirsiniz.”
Danışmanlık alınabilecek dernekler
Bilgi notunda Ankara, İstanbul, Bursa ve Mersin’de hukuki danışmanlık alınabilecek dernekler de listelendi:
Ankara: 17 Mayıs Derneği, Kaos GL Derneği, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, ÜniKuir Derneği
İstanbul: Hevi LGBTİ+ Derneği
Bursa: Özgür Renkler Derneği
Mersin: Muamma LGBTİ+ Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği
Etiketler: insan hakları, kadın, medya