14/06/2021 | Yazar: Anjelik Kelavgil

17 Mayıs Derneği, şiddetsizlik atölyelerine başladı. 11-12 Haziran’da 17 Mayıs ekibi “Şiddetsizliğe Giriş ve Çatışma Çözümü”nü tartıştı.

Dernekten başlayarak şiddetsiz bir dünyayı hayal etmek… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteği ile hayata geçirmeye başladığı Şiddetsizlik Projesi’nin “Şiddetsizliğe Giriş ve Çatışma Çözümü” temalı ilk atölyesini 11-12 Haziran günlerinde 17 Mayıs ekibine dönük gerçekleştirdi.

Pandemi kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen atölyenin ilk günü tanışma etkinliğinin ardından şiddet ve şiddetsizlik kavramlarına odaklanarak başladı. Gündelik hayattan çalışma hayatına, örgütlenilen alanlardan LGBTİ+ mücadelesine dek çağrışım yoluyla şiddetin ve şiddetsizliğin katılımcılara ne anımsattığına odaklanan bu kısım; şiddetin de şiddetsizliğin de çoğu zaman iç içe olduğunu katılımcılara göstermiş oldu.

Şiddetsizliğe dair sözler ve bu sözlere katılımcıların yorumlarıyla devam eden atölye; şiddetsizliğin ilkelerine odaklanarak sürdü. Şiddetsizliğin uygulanabilmesinde kişiler arasındaki bağlamın önemini vurgulayan egzersizlerle devam eden atölye; sonrasında çatışma kavramına odaklandı. Çatışmanın ne olduğuna ve aşamalarına odaklanılan bu kısmın ardından ise şiddetsizlik ve çatışma çözümünde örgütün boyutları masaya yatırılarak atölyenin 1. Günü gün sonu değerlendirmeleri ile sona erdi.

Tüm aşamaları interaktif bir biçimde gerçekleştirilen atölyenin 2. Günü ise 1. Günün değerlendirilmesi ile başladı. Değerlendirmelerin ardından çatışma eğrisi ve çatışmanın aşamaları ile devam eden atölye; çatışma çözümlerinde şiddetsizliğin yerini birlikte yürütülen beyin fırtınası ile belirlemeye çalıştı.

Şiddetsizliğin yerleştirilmesinde kişiye ve bağlı olduğu gruba düşen rollerin ele alınmasının ardından şiddetsizliğin hakim kılınmasında grup dinamiğinin önemine odaklanan atölye; grup dinamiğini arttırıcı egzersizlerle devam etti.

Egzersizlerin ardından teşekkür kültürünün önemini ortaya koyan bir grup çalışmasıyla sona eren atölye; iki günün değerlendirmesi ile sona erdi.

Hedeflediğimiz dünyayı talep etmek üzere bir araya gelişimiz aynı zamanda bu şiddetsiz dünyanın bir provası…

Atölye eğitmenlerinden Umut Avcı hem atölyeyi hem de şiddetsizliği şöyle değerlendirdi:

“Yaptığımız Şiddetsizlik antrenmanı Şiddetsizlik, örgütlenme ve çatışma ekseninde tasarlandı. Şiddet ve şiddetsizliği nasıl anladığımızı tartıştık. Şiddetsizliğe dair kendi yaklaşımlarımızı ortaya koyduktan sonra şiddetsizlik ilkeleri üzerine derinlemesine konuştuk. Şiddetsiz örgütlenmek için yollar yordamlar düşündük ve örgütlerimiz içerisinde çatışmalara nasıl baktığımızı, çatışmalara hangi tutumlarla yaklaştığımızı ortaya koyarken grup dinamiği de çalıştık.

“Şiddetsiz bir dünyayı hayal eden ve bu hayali gerçekleştirmek üzere çalışan, aktivizm yapan hak savunucularının bir araya gelişlerinin şiddetsizlikle güçleneceğini düşünüyorum. Özellikle LGBTİ+ların örgütlerinde şiddetsizliğin çok temel bir anlamı ve işlevi var. Hayatın pek çok alanında ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılan LGBTİ+ların kendi oluşturdukları alanların şiddetsiz dolayısıyla kapsayıcı, iletişim odaklı, açık, eşitlikçi olması hem bireylerin hem de grubun dolayısıyla bu alandaki hak savunuculuğunun güçlenmesini sağlar. Hedeflediğimiz dünyayı talep etmek üzere bir araya gelişimiz aynı zamanda bu şiddetsiz dünyanın bir provası, bir antrenmanı olur.

“Değişim, bugünden yarına olamayacak. Uzun soluklu ve çok emek vermemizi gerektiren bir yoldayız. Tekrar tekrar toplumsal normlar ve onların sebep olduğu şiddet ihtimalleriyle her karşılaşmamızda şiddetsizlik ve şiddetsiz yöntemler, bizim şimdi ve burada konuyu açma, açığa çıkarma, adını koyma, yöntemlerle üzerinde çalışma ve bunu yaparken işbirliğimizi, dayanışmamızı büyütmemize zemin sağlar.”

Şiddetsizlik Projesi hakkında

17 Mayıs Derneği’nin Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle gerçekleştirmeye başladığı Şiddetsizlik Projesi; hem 17 Mayıs ekibine hem de Ankaralı LGBTİ+ aktivistlerine dönük ikişer atölyeden oluşmak üzere toplam dört atölye gerçekleştirecek. Proje ayrıca, atölyelerden elde ettiği çıktılarla birlikte, LGBTİ+ örgütlerine dönük bir şiddetsizlik broşürü de çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: 17 Mayıs


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam