08/02/2009 | Yazar: Kaos GL

Tarih Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı"yla birlikte yürüttüğü ve Avrupa Birliği Komisyonu ile Finlandiya Büyükelçiliği tarafından desteklenen "2.

Tarih Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı"yla birlikte yürüttüğü ve Avrupa Birliği Komisyonu ile Finlandiya Büyükelçiliği tarafından desteklenen "2. Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi"nin sonuçlarını bir basın toplantısı ile açıkladı. Karşı Sanat’ta düzenlenen toplantıya, proje çalışanları katıldı. Proje Danışma kordinatoru Gürel Tüzün ilk ve ortaöğretim okullarında okutulan ders kitaplarındaki insan hakları ihlallerinin ve bunlara ilişkin çözüm yollarının gözler önüne serdi.
Tüzün, öğretmen, veli, lisans ve lisans üstü öğrencilerden oluşan 74 kişinin Proje’de gönüllü olarak çalıştığını; ayrıca, Türkiye genelinde 2 bin 597 öğrenci ve bin 44 öğretmene anket uygulanarak insan hakları ve ders kitaplarına ilişkin görüşlerinin alındığını kaydetti.
 
‘YA ALLAH YA ATATÜRK!’
 
İncelenen ders kitaplarının içerik bakımından sorunlu olduğunu belirten Tüzün, incelenen 190 ders kitabından sadece 11’inde hak ihlaline rastlanmadığına dikkat çekti. En fazla ihlalin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında saptandığını söyleyen Tüzün, söz konusu dersin müfredat programına göre değil, ilahiyat disiplini esas alınarak, Sünni İslam inanışına göre yapıldığını belirtti. Din derslerinde Allah’ın, diğer ders kitaplarında ise Atatürk’ün yüceltildiğine dikakat çeken Tüzün, ""Din derslerinde Allah"a diğer derslerde ise her konuda Atatük"e göndermeler yapılıyor ve bir otoriteye göre değerlendirmeler yapılıyor. Çocukların beyinleri belli dogmalarla doldurularak, eleştirel bakışın önüne geçiliyor"" dedi.
 
ERMENİLERE VE KÜRTLERE YOK
 
Tarih ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki ayrımcılığa da dikkat çeken Tüzün,’’Barışçıl değerlerle ilgili kavramlar ihlal ediliyor ve ‘ötekiler’ çeşitli biçimlerde aşağılanıyor, düşmanlaştırılıyor’’ dedi. Tüzün, ders kitaplarında ""Türklük"" kavramının da yüceltilerek, diğer ulusların varlığına ve başarılarının görmezden gelindiğini, Kürt ve Ermeni edebiyatçılara yer verilmediğini kaydetti.
Bilimsel olana ve eleştirel bakış açısının önemine dikkat çeken Tüzün, Biyoloji kitaplarındaki "skandal"ları da anlattı. Biyoloji kitaplarında da,  varlığın, "yaradılışa", "Allah"a indirgendiğini belirten Irzık, ""Bu iş sadece Milli Eğitim"e bırakılmayacak kadar önemli"" diye konuştu. Ders kitaplarında iyileşmelerin yapılabilmesi için sivil toplum kuruluşların harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Tüzün, gerektiğinde bir ""ihbar hattı"" nın da oluşturabileceğini sözlerine ekledi.
 
CİNSİYET AYRIMCILIĞI AŞILANIYOR
 
Cinsiyet ayrımcılığın ders kitaplarında yer alış biçimini de aktaran Tüzün, "" Toplumsal cinsiyet normlarının içselleştirilmesinin çok erken yaşlarda başladığı dikkate alınırsa, eşitsiz, cinsiyetçi bir toplumsal rol dağılımı, cinsiyetçi dil kullanımı ve erkek egemen aile tasviriyle kurgulanan bu ayrımcılığın özellikle ilk öğretim kitaplarında daha fazla yer alması kaygı vericidir"" diye konuştu.
 
AIDS, EŞCİNSELLERE MALEDİLMİŞ!
 
Irzık, ilk öğretim kitaplarında yer alan ihlallerin toplandığı ""Ders kitaplarında insan hakları"" başlıklı kitapçıktan örnekler sundu. Tüzün, Ankara Yayınları"ndan çıkan ""Sosyal Bilgiler 6"" kitabındaki AIDS"le ilgili yanlış ve ayrımcı "bilgi" yle ilgili alıntıyı şöyle aktardı: "" AIDS"in bulaşma riskinin en fazla olduğu gruplar: güvenli cinsel ilişkisi olmayanlar, birden fazla kişiyle ilişkisi olanlar,eşcinsel ilişkiye girenler, uyuşturucu bağımlıları, kan ürünleri kullanması gerekenler ve sağlık personelidir."
 
DERS KİTAPLARI SİVİLLEŞMELİ
 
Proje Koordinatörü Gamze Rezan Sarışen ise,önerilerini bazılarını şöyle sıraladı: Normatif önerileri pozitif önermeler olarak sunan ders kitapları, Ders Kitapları İnceleme Komisyonu tarafından onaylanmamalı, İlk öğretim 6,7,8. sınıflarda haftada 1 saat seçmeli ders olarak okutulan Düşünme Eğitimi dersinin haftada 2 saate çıkarılmalı, eğitim hakkının içeriği uluslararası anlaşmalara göre yeniden düzenlenmeli, hiç bir ayrım gözetmeden Türkiye toplumunun ve kimliğinin tüm bileşenlerine yerverilmeli, biyoloji dersinde "yaradılış" görüşünün bilimsel bir kurammış gibi gösterilmemeli, Milli Güvenlik dersi müfredattan çıkatrılmalı ve tüm ders kitapları sivilleşmeli, insan hakları dersi müfredata konulmalı, öğretmenlere insan hakları dersi zorunlu olarak verilmeli.
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam