22/09/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Dersim Belediyesi bugün, “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Kalkınma AmaçlarınıAna Akımlaştırma Projesi” kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği ile iklim adaleti için politika belgelerini hazırlamak için bir arada.

Dersim sürdürülebilirlik politika belgelerini hazırlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dersim Belediyesi’nin “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Kalkınma AmaçlarınıAna Akımlaştırma Projesi”, Amaçlar için ortaklık geliştirme ve savunuculuk toplantısı, bugün (22 Eylül) Dersim’de gerçekleşti.

Kaos GL Derneği’nin de katılımcısı olduğu etkinlik, Dilek Kızıldağ Soileau’nun konuşmasıyla başladı. Dilek konuşmasında belediyenin sürdürülebilirlik kapsamındaki hedeflerinden ve bu hedefleri gerçekleştirmek için kurulmasına özen gösterdikleri iş birliklerinden bahsetti. 

Aktivistlerden, yerel yöneticilere ve kamu kuruluşları temsilcilerine çok bileşenli bir şekilde yürütmeye çalıştıklarını vurgulayan Dilek sözü Hollanda Büyükelçiliğine bıraktı.

Kalkınma planlarındaki ilerleme

Hollanda Büyükelçiliğin temsilcileri, sekiz yıldır yerel yönetimlerde sürdürülebilirliği hedefleyen çalışmaları desteklediklerini ve bu süreçte on yedi kalkınma hedefinden tamamında ilerleme kaydedildiğini belirtti. 

Projenin destekçilerinden Innovation for Devolpment ekibinden Doğan Çelik “Coğrafi eşitsizliklerin güçlü, politik gerilimin yaygın olduğu bir yerelde sürdürülebilirliği konuşmayı önemsedik. Hedeflerimiz toplumsal cinsiyet eşitsilği, iklim eylemi, amaçlar için iş birliklerini içeriyordu. Bu proje ile bu hedeflerimizi 169 alt hedefi olan eylem planıyla tamamlamak istiyoruz” dedi.

Hilal Karul: “Kapsayıcı politika belgeleri için buradayız”

Proje ekibinden Hilal Karul sözü Çelik’ten devraldı ve bu çalışma öncesinde, ekolojik kriz, biyoçeşitlilik ve toplumsal cinsiyet eşitliği başlıklarını konuştuklarını, çalışmalarını 6 Şubat depremlerinden dolayı afet dönemine özel yürütmeleri gerektiğini söyledi. “Kapsayıcı politika belgeleriyle sürdürülebilirlik sağlamayı amaçlıyoruz. Önceki toplantıda çıkan hedefleri gerçekleştireceğimiz özgür bir çalışma ortamı olmasını umuyoruz bugün. Ve lütfen bu hedeflerin takibini birlikte yapalım” dedi.

İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez: “Kent hakkının Anayasa’da tanımlanması gerekiyor”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Birinci Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, “Tunceli’de bu çalışmanın yapılması istanbuldan bakıldığında çok kıymetli. Gelecek nesiller için ayrıca teşekkür ederim” dedikten sonra İstanbul’da sürdürülebilirlik adına yürüttükleri çalışmaları ve hukuki mücadeleleri aktardı: “Temel hak ve özgürlükler Anayasa’da düzenlenmiş. Yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, konut dokunulmazlığı gibi haklar sayılmış. Ancak dünyada da gelişen süreçler gösteriyor ki kent hakkının tanımlanması gerekiyor.Kentlerin de sağlıklı, dengeli, ekosistemin kriterlerine uygun bir şekilde yaşamaya hakkı var” dedi.

Sönmez konuşmasında kent hayvan haklarının siyasetlerüstü bir bakışla ele alınması gerektiğini belirtti. 

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden Zelal Yalçın da, kentlerin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliğinin korunması, inanç özgürlüklerinin ve çevresel hakların demokratik ve tembel haklar nezdinde savunulduğu ve geliştirildiği bir çalışma yürüttüklerine dikkat çekti.

“Karbon nötr kentler kurmak zorundayız”

İlk oturumun son konuşmacısı İklim Programı Danışmanlık ve Karar Verici İletişim Uzmanı Deniz Bayram oldu. Bayram, “Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye’nin karbonsuzlaştırma politikaları konusunda kampanyalar organize ediyoruz. İstanbul Planlama Ajansı dahil olmak üzere birçok yerel yönetimle çalışma fırsatımız oldu” diyerek nasıl bir savunuculuk sürdürülmesi gerektiğini küresel ve ulusal örneklerle anlattı. 

Bayram, “Karbon nötr kentler kurmak zorundayız. 2050 yılından önce tüm ülkeler karbon nötr olmalı diyor Paris İklim Anlaşması. Yeşil alanlar kurararak, ormansızlaşmayı ortadan kaldıracak bir yaşam alanı kurmalıyız. Türkiye’nin karbonsuzlaşma politikasında büyükşehir ve ilçe belediyelerine çok fazla yapılacak iş düşüyor. Binaları yalnızca depreme değil iklim krizine dayanıklılık açısından da konuşmamız gerekiyor” dedi.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, ekoloji
2024