02/05/2014 | Yazar: Loren Elva

1 Mayıs mitinginde alanlara çıkan Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu ‘Alışın her yerdeyiz. Patronsuz, pezevenksiz, şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya istiyoruz" dedi.

1 Mayıs mitinginde alanlara çıkan Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu "Alışın her yerdeyiz. Patronsuz, pezevenksiz, şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya istiyoruz" dedi.
Dersim’de Roştîya Asmê’nin çağrısıyla 1 Mayıs için Sanat Sokağı’nda bir araya gelen LGBTİ’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform aktivistleri ile Dersim’de yeni bir araya gelen anarşistler de katıldı. Dersim 1 Mayıs’ına ilk defa LGBTİ aktivistleri katılmış oldu.
 
“Be Lubunya Jîyan Nabe’’
Eski Hastane önüne giden LGBTİ’ler burada kitle ile birlikte korteje oluşturularak alkış ve sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşte “Patronsuz, pezevenksiz, şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya’’ yazılı pankart açan LGBTİ’ler yürüyüş  boyunca “Susma haykır seks işçileri vardır’’, “Faşizme karşı bacak omuza’’, “Sevişe sevişe kazanacağız’’, “Her yer Taksim, her yer direniş’’, “Homofobiye, transfobiye, nefret cinayetlerine karşı çığlık at’’, “Be Lubunya Jîyan Nabe’’ sloganları attı.
 
Tertip Komitesi’nin kararı sonucu polis arama noktaları ve bariyerleri kurulmadığı miting alanına KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra ESP, BDP, EMEP, ÖDP, TKP, DHF, Partizan, Dersim Liseli Gençlik katıldı.
 
Burada davul-zurna eşliğinde halaylar çeken kitleye hitaben Tertip Komitesi adına bir konuşma yapıldı. Tertip komitesinin ardından konuşan Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, “Günümüzde kapitalist sistemin, sömürünün, zulmün en üst seviyeye geldiğini görüyoruz. Bunun karşısında elbette ki demokrasi güçlerinin parçalı duruşunun da ciddi bir sorumluluğu vardır. Bu uğurda bütün gücümüzü birleştirerek kapitalist sisteme karşı birlik ve mücadele dayanışmasını artırmalıyız” dedi.
 
Roştîya Asmê’nin mesajı okundu
Sendika başkanlarının konuşmaların ardından sahnede devrimci kurumların mesajları okunurken Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu’nun 1 Mayıs mesajı okundu:
 
“Demokrasiyi, doğayı, parklarımızı, mahallelerimizi, meydanlarımızı, suyu, toprağı, bedenlerimizi, eğitim ve sağlık hakkımızı savunarak, emek sömürüsüne, güvencesizliğe, taşeronlaştırmaya, işsizliğe, şiddete ve baskılara karşı; umudu, dayanışmayı, özgürlüğü ve eşitliği büyütmeye çağırıyoruz herkesi. Taksim başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. Kültürümüz, tarihimiz, bir arada yaşayabilme umudumuzdur. Birkaç kişinin kafasındaki “tertip ve düzen”e göre şekillendirilemez. Roştîya Asmê olarak emek, demokrasi, barış, özgürlük için mücadele eden kesimler LGBTİ hakları konusunda duyarlılığını artırmaya çağırıyoruz herkesi. Wes Bo Ju Gulan’’
 
1 Mayıs kutlamalarında, konuşmaların ve devrimci kurumların mesajlarının ardından yerel sanatçılar sahne aldı.
 
İlgili haber:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam