01/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Sergi, geleceğin tarihi, adalet ve birlikte var olmanın yolları üzerine sorular soran, farklı kuşaklardan 33 sanatçının eserlerini sunuyor.

Devam Etmeye Devam: İstanbul’da Güncel Sanat Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TREIBSAND, Susann Wintsch’in* küratörlüğünü yaptığı, DVD üzerinde kendine özgü bir güncel sanat alanıdır. Kasım 2012’de yayımlanacak olan TREIBSAND Cilt 02, İstanbul güncel sanatına odaklanıyor. Türkçe olarak “Devam Etmeye Devam”, İngilizce olarak da “Keep On Keeping On” başlığını taşıyan sergi, 33 sanatçının eserlerini içermektedir. Cilt 02’de, geleceğin tarihi, adalet ve birlikte var olmanın yolları üzerine sorular soran, farklı kuşaklardan sanatçıların eserleri sunulmaktadır. Yıllardır ele alınan ve sürekli olarak geliştirilen bu meseleler, güncel sanat estetiği ve fikriyle ifade edilmiştir. TREIBSAND Cilt 02’deki yapıtlar, politikten şiirsele, kavramsaldan hikâyesel anlatıma kadar çok çeşitli yaklaşımları içinde barındırmaktadır. Bu yapıtlar, Ankara ve İstanbul’da yaşayan ve üreten Necla Rüzgar** ile yakın işbirliği sonucunda seçilmiştir.
 
Servet Koçyiğit, Truth is, 2011
 
TREIBSAND’ın her bir cildinin çalışma süreci, sanatçıların sanat pratiklerini anlamak, bu yaratıcı seyrin parçası olmak amacıyla bir ana sanat metropolünün araştırılmasından oluşur. İki yıla yayılan bu hazırlık süresince, Susann Wintsch, projeyi geliştirmek ve olgunlaştırmak amacıyla çok sayıda sanatçı atölyesini, sanat galerisini, sanat enstitüsünü ziyaret eder. Bu oluşum aşamasında Susann Wintsch, metropolün yenilikçi ve etkin sanat çevresi hakkında kapsamlı bilgiye sahip olan, uluslararası alanda kabul görmüş bir sanatçıyla işbirliği yapar.
 
Bu süreç DVD üzerinde kürate edilen bir sergiyle son bulur. DVD, küratörler tarafından seçilen her bir sanatçının, fotoğraf, ses, video çalışmalarının yanı sıra, resim, desen, heykel, yerleştirme ve performans gibi bir dizi yapıtı üzerine kurgulanan, monografik deneysel filmlerle ayrıntılı bir seçkisini sunar. DVD, katılımcı sanatçılar ve eserleri hakkında, İngilizce, Almanca ve seçilen metropolün dillinde bilgi içeren bir kitapçık eşliğinde takdim edilir.
 
TREIBSAND sergileri, DVD üzerinde güncel sanat için görsel bir hafıza alanı sağlar. Bir DVD üzerinde gösterilmesi, serginin dünya üzerindeki dolaşımını kolaylaştırır ve böylelikle sanatsal bilgiyi hem profesyonel kullanım hem de bilgisayar, laptop ya da DVD oynatıcısı olan herhangi biri için ulaşılabilir kılar.
 
TREIBSAND Cilt 02, 2 Kasım 2012’de İstanbul SALT Galata’da lanse edilecek, müzelerden, kitapçılardan ve internet üzerinden www.treibsand.ch adresinden temin edilebilecektir.
 
Sanatçılar: Ahmet Öğüt, Banu Cennetoğlu, Bashir Borlakov, Bengü Karaduman,
 Burak Delier, Cengiz Çekil, Cengiz Tekin, Ender Gelgeç, Extramücadele, Fahrettin Örenli, Ferhat Özgür, Fulya Çetin, Füsun Onur, Gözde İlkin, Gülçin Aksoy, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Hasan Salih Ay, İrfan Önürmen, Nancy Atakan, Nazım Hikmet Richard Dikbaş, Necla Rüzgar, Neriman Polat, Nevin Aladağ, Nil Yalter, Nilbar Güreş, Orhan Pamuk, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Pinar Yolaçan,
 Servet Koçyiğit, Şükran Moral, Yasemin Nur, Yasemin Özcan.
 
* Susann Wintsch (1967), Zürih Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine eğitim almıştır. Halen Zürcher Hochschule der Künste ZHdK, Kültürel Analizler ve Sanat Eğitimi Bölümü’nde, Sanat Tarihi, Çağdaş Sanat ve Teori üzerine dersler vermektedir. Susann Wintsch, ZHdK’nin ulusal araştırma projesi adına, sanatçılar için COMPILER isimli yeni bir DVD dergi hazırlamış, bu çalışmayı daha sonra TREIBSAND DVD ÜZERİNDE GÜNCEL SANAT ALANI’na dönüştürmüştür ve 2003 yılında Milica Tomić (Sırbistan/Viyana) ile birlikte “Was ist Kunst, Marinela Kozelj”’i (COMPILER, Eski Yugoslavya); 2007’de Parastou Forouhar (Tahran/Frankfurt A.M.) ile birlikte “Analysing While Waiting – For Time to Pass: Contemporary Art in Tehran”ı yayımlamıştır. Necla Rüzgar ile birlikte küratörlüğünü yaptığı TREIBSAND Cilt 02, “Keep on Keeping on/Devam Etmeye Devam: İstanbul’da Güncel Sanat”, adıyla Kasım 2012’de çıkacaktır. Susann Wintsch, Eylül 2013’te, Zürih Rietberg Müzesi işbirliğiyle, “İran Sanatında Duruşlar” adlı geniş kapsamlı bir serginin küratörlüğünü gerçekleştirecektir. Susann Wintsch, uzun yıllardan bu yana İsviçre’nin Aargau eyaleti Kamusal Sanat Komisyonu üyesi ve Zürih Performans Festivali stromereien’in başkanıdır.
 
** Necla Rüzgar, (1972 Tunceli/Türkiye), Ankara ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Sanatta Yeterlik derecesini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden alan Necla Rüzgar, halen aynı bölümde Doçent olarak çalışmaktadır. Çalışmaları, Depo, İstanbul (2012); Goethe Institute, Ankara (2011); Akademie der Künste, Berlin (2009); Chung Ang Universitesi, Seul (2006); Limlip Müzesi, Goungju (2004); 22. İskenderiye Binenali, İskenderiye (2003) ve Unesco Center, Selanik (2000) gibi çeşitli kurumlarda sergilenen sanatçı, 2011 yılında Galeri OUTLET İstanbul’da Hasar Tespiti başlıklı bir kişisel sergi gerçekleştirmiştir.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam