13/10/2010 | Yazar: KAOS GL

"Hrant'ın Arkadaşları", Dink cinayetiyle ilgili devletin bilgi edinme sorularına verdiği yanıtları açıkladı.

"Hrant'ın Arkadaşları", Dink cinayetiyle ilgili devletin bilgi edinme sorularına verdiği yanıtları açıkladı. Başbakanlık MİT'i "özerk bir firma" olarak nitelendiriyor, "Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir" diyor. Hrant'ın Arkadaşları'ndan Kıvanç, "Devlet bizimle alay ediyor" dedi.
Hrant Dink cinayetinin çözülmesi ve sorumluların yargılanabilmesi için bir bilgi edinmekampanyası başlatan "Hrant'ın Arkadaşları", Cumhurbaşkanlığına, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarına ve Başbakanlığa sorulan sorulara gelen yanıtları paylaştı.
 
12 Ekim'de Cezayir Toplantı Salonu'ndaki toplantıda, Dink'in öldürülmesi, cinayet öncesi ve sonrası ile dava sürecinde yaşananlarla ilgili sorulara verilen yanıtların da yer aldığı basın açıklamasını okuyan Hrant'ın Arkadaşları'ndan Ümit Kıvanç, şunları söyledi:
 
"Birtakım devlet görevlilerinin neredeyse yolları açan iş makinesi gibi çalıştığı, yargı ve medyanın büyük bir iştahla katıldığı cinayet süreci yetmiyormuş gibi, cinayet sonrasında da bütün resmi görevliler korundu, kollandı, kimse soruşturulmadı, yargılanmadı, cezalandırılmadı. Cinayet davası giderek insan onuruna aykırı sahnelerin art arda sergilendiği bir meşum tiyatroya döndü."
 
Kıvanç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Hrant Dink gerekli tedbirler alınmadığı için öldü" ifadeleri üzerine "Bunu nereden biliyorsunuz" sorularına "Cumhurbaşkanımız kamuoyunda paylaşılan endişeleri dile getirdiler, nitekim AİHM kararıyla bu endişelerin yersiz olmadığı anlaşıldı" diye yanıt aldıklarını söyledi.
 
"Size ne oluyor, siz soruşturmanın tarafı mısınız"
Kıvanç, Adalet Bakanlığı'na, Ergenekon sanıklarından Levent Temiz ile birlikte milliyetçi bir grubun 2004'te Agos önündeki eylemde Dink'e "Hedefimizsin" tehditleri üzerine harekete geçmeyen savcılarla ilgili bir işlem yapıp yapmadıklarını da sorduklarını, "Adalet Bakanlığı'nın "Siz zaten bu soruşturmalarda taraf değilsiniz ki size ne oluyor" tonunda bir yanıt verdiğini söyledi.
 
"O korkunç savunmaya üç bakanlık sahip çıktı"
Dışişleri Bakanlığı'nın AİHM'ye gönderdiği savunmayı kimin hazırladığını, bu görevin kim tarafından, ne zaman verildiğini, kimler tarafından onaylandığını, savunmayı hazırlayan görevliyle ilgili işlem yapılıp yapılmadığıyla ilgili başvurulara ise gelen yanıta dair ise Kıvanç, şöyle konuştu;
 
"Bunların hiçbirine cevap alamadık. Bunun yerine, Dışişleri Bakanlığı, o korkunç savunmayı, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarından alınan bilgilere dayanarak hazırladıklarını söyledi. Bu cevaptan sonra, Hrant'ı yazdığı şeyin tam aksinden ötürü mahkum eden, hiç olmadığı bir şeyle suçlayan, bir Neo-Nazi ile bir tutan iç kaldırıcı savunmaya hükümetin ve devletin toptan sahip çıktığını anlamış olduk."
 
MİT bir firma mıdır?
Kıvanç, Başbakana, Dink cinayeti davasında neden MİT'in herhangi bir faaliyetine rastlamadıklarına ilişkin soruya ise, "Başvurunuzda belirttiğiniz kurum özerk konumda olduğundan, Başbakanlıkça yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir" diye yanıt verildiğini söyledi.
 
Toplantıya katılan Zeynep Tanbay, açıklamanın sona ermesinin ardından bilgi edinme hakkının var olmadığının kanıtlandığını söyledi.

Sorulan sorular ve gelen yanıtların tam metnini görüntülemek için tıklayın.
 

Etiketler: insan hakları
nefret