03/11/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya’da parlamentonun alt kanadı, 2013 yılından beri süren “gey propaganda yasağı”nı yetişkinleri de kapsayacak şekilde düzenleyen yeni yasa tasarısını kabul etti. Tasarı yasalaşırsa LGBTİ+’lara yönelik tüm içerikler yasaklanacak.

“Devlet yaşantımın propaganda olduğumu söylüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Reuters

Rusya, 2013 yılından beri süren “gey propaganda yasağı”nı yetişkinleri de kapsayacak şekilde düzenleyen yeni bir yasa tasarısını konuşuyor.

Ülkede on sekiz yaş altı kişilere cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesine dair bilgi vermeyi kriminalleştiren “gey propaganda yasası”nın kapsamını değiştirmeyi öngören tasarı, 27 Ekim Perşembe günü parlamentonun alt kanadındaki ilk oylamasında kabul edildi.

Yasa tasarısı, yetişkinlere yönelik LGBTİ+ içerikleri olan reklam, medya, kitap, film ve tiyatro oyunlarını da yasaklamayı ön görüyor.

Tasarı, parlamentonun üst kanadında oylandıktan sonra onay için Başkan Vladimir Putin'in huzuruna çıkacak.

Nefret suçlarını artıracak

Rusya LGBT Ağı’ndan Natalia Soloviova, ayrımcı yasayı AFP'ye şöyle değerlendiriyor: “Bu yeni yasa nefret suçlarında artışa yol açabilir dahası kimse LGBTQ’lar hakkında konuşamayacak.”

LGBTİ+ aktivisti Boris Konakov ise Euronews’e; “Devlet benim bir propaganda olduğumu, kişiliğimin, yaşantımın propaganda olduğunu söylüyor” diyor.

Yasa çıkarsa, internette LGBTİ+’lara dair her türlü bilgi yasaklanacak ve queer olmaya dair olumlu tasvirler içerdiği kabul edilen filmler yasaklanacak. 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam