27/11/2024 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı’nın kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerini belgeleyen 2024 yılı raporu yayınlandı.

“Devlet yetkililerinin nefret söylemleri, LGBTİ+’ların temel haklarının ihlal edilmesine yol açıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı’nın hazırladığı, kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerini belgeleyen 2024 yılı raporu yayınlandı. Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’nun da bileşeni olduğu Ağ; raporu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kamuoyuyla paylaştı.

Raporda; kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddetle mücadelede hukuki mekanizmaların yetersiz olduğu vurgulandı. Yargı süreçlerindeki cezasızlık politikasının adalete erişim konusunda engeller yarattığını belirten raporda şu ifadeler yer aldı:

“Cezasızlık politikaları, yalnızca kadınlar için değil, LGBTİ+ bireyler için de sistematik bir sorun haline gelmiştir. Trans bireylere yönelik nefret cinayetlerinde adaletin sağlanamaması, devletin insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça göstermektedir.”

Raporda, nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin de yetersiz olduğuna dikkat çekildi:

“LGBTİ+'lar, nefret suçları ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Ancak, nefret suçlarıyla ilgili yasal düzenlemelerin yetersizliği, bireylerin güvenliğini sağlamaktan uzaktır. Özellikle, devlet yetkililerinin nefret söylemleri, LGBTİ+’ların temel haklarının ihlal edilmesine yol açmaktadır.”

Öneriler ve talepler

Raporda öneriler ve talepler de yer aldı. Öneriler ve taleplerden bazıları şöyle:

  • LGBTİ+ bireylere yönelik nefret söylemi ve nefret suçlarını önlemek amacıyla kapsamlı bir mevzuat geliştirilmelidir. Bu suçlara karşı caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.
  • LGBTİ+ bireylerin barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğü hakları tanınmalı, Onur Yürüyüşleri üzerindeki yasaklar kaldırılmalıdır.
  • Adli ve idari makamlardaki çalışanlara toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ kapsayıcı bir perspektif kazandırmak için eğitim programları düzenlenmelidir.
  • Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesi ve Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkeleri LGBTİ+ bireyler açısından hayata geçirilmelidir.
  • Kadın, çocuk ve LGBTİ+ bireylerin haklarını koruyacak uluslararası standartlarda politikalar geliştirilmelidir.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kadın
2024