20/07/2022 | Yazar: Kaos GL

Dijital alanda nefret söylemi, siber zorbalık, gizlilik ihlali, ısrarlı takip, siber taciz ve sömürü, şantaj dijital şiddet örneklerinden sadece birkaçı.

Dijital şiddet nedir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’lara dijital şiddete ilişkin bir araştırmaya başladı. Dernek; internet ve sosyal medyada LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef alan şiddet, nefret söylemi, hedef gösterme ve sansürün etkilerini araştıracak.

Dernek, araştırmayla eş zamanlı #SanaldaEşitlik kampanyası da başlattı. Önümüzdeki aylarda dijital şiddete ilişkin materyaller paylaşarak farkındalık yaratmayı amaçlayan derneğin ilk paylaşımı tam da kavramın kendisine ilişkin: Dijital şiddet nedir?

“Çevrimdışı şiddetin devamı olan ve aynı eşitsizliklerden beslenen cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve karakteristiği temelli dijital şiddetin tam bir tanımı yok. Dijital alanda nefret söylemi, siber zorbalık, gizlilik ihlali, ısrarlı takip, siber taciz ve sömürü, şantaj dijital şiddet örneklerinden sadece birkaçı.”

LGBTİ+’lara dijital şiddet araştırması

LGBTİ+’lara dijital şiddete ilişkin ilk araştırma olan çalışma kapsamında LGBTİ+ aktivistleri ile derinlemesine mülakatlar yapılacak. Mülakatların yanı sıra, LGBTİ+ örgütleri ve dijital şiddet alanında çalışanlarla da odak grup görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Dernek, LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları şiddet, nefret ve sansürü bildirebilmeleri için çevrimiçi bir anket de başlattı.

Ankete ulaşmak için tıklayın!

Araştırma sonuçları rapor olarak yayınlanacak. Ankette, internette dijital şiddetin sıklığı, boyutu, failleri ve LGBTİ+’lara etkisinin yanı sıra şiddetin türüne ilişkin detaylı sorular yer alıyor. Ankette ayrıca dijital şiddete karşı mücadele yöntemleri de soruluyor.


Etiketler: medya, dijital şiddet
nefret