09/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Azerbaycanlı göçmen trans kadın Dilan’ın cenazesi 6 Ekim Cuma günü Gazi Cemevi’nden kaldırıldı, Kilyos Mezarlığı’na defnedildi. Yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

“Dilan, bu devletin transfobik ihmalleri yüzünden öldü; öldürüldü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azerbaycanlı göçmen trans kadın Dilan, 10 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Hakkında sınırdışı edilme kararı olan Dilan Değirmenci ailesinden gelen tehditler sebebiyle Azerbaycan’a dönemiyordu. HIV ile yaşayan göçmen trans kadın geçtiğimiz hafta, Türkiye’de ilaçlarına erişemediği için hayatını kaybetti.

Trans Pride İstanbul, Dilan’ın son aylardaki sağlık durumunu şöyle anlattı:

“Arkadaşları onu bulduğunda çok fazla hastalığı vardı. Aylarca hastanelerde arkadaşlarının desteğiyle kaldı fakat geri dönülmez bir evreye girmişti. Arkadaşları ilaçları temin etse bile işe yaramadı. İlaca erişemediği için ölmüş trans bir kadının ölümü, tüm diğer trans ölümleri gibi politiktir! Dilan, bu devletin transfobik ihmalleri yüzünden öldü; öldürüldü. ‘Aile’ çatısı altında birlik ve beraberlik vaat edenler, bizler dayanışmanın, zor günün, sistematik yalnızlaştırmanın karşısında diz dize sırt sırta mücadele ediyoruz. Bizler sizin muhafazakâr çerçevelere sığdırmaya çalıştığınız ailelerinizden çok daha büyük aileler inşa ediyoruz.”

Dilan’ın cenazesi 6 Ekim Cuma günü Gazi Cemevi’nden kaldırıldı, Kilyos Mezarlığı’na (Sarıyer, İstanbul) defnedildi.

kaosGL.org olarak Dilan’ın yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.


Etiketler: kadın, yaşam, mülteci, sağlık, sağlık hakkı, hiv
İstihdam