21/02/2018 | Yazar: Kaos GL

Trans mahpus Diren Coşkun, “ölüm orucuna” ara verdi.

Diren’den haber var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans mahpus Diren Coşkun, “ölüm orucuna” ara verdi. Diren’le ve cezaevi yönetimiyle görüşen avukatlar, “Hapishane yönetimi ile Diren’in ilk etaptaki talepleri olan lazer epilasyon, vegan beslenme ve hapishane çalışanlarının ayrımcı tutumlarının son bulması hususlarında görüştük” dedi.

 

Trans mahpus Diren Coşkun, 27. gününde “ölüm orucuna” ara verdi. Diren’in avukatları, arkadaşları ve ailesi cezaevi idaresi ile görüşmenin ardından Coşkun’un kararını sosyal medyadan duyurdu:

“Diren 25 Ocak’ta başladığı ölüm orucunun 27. gününde iken ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak bugün Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gittik. Güne Kıvılcım’ın görüş yasağı haberini alarak başlamış olsak da; hapishane yönetimi ile Diren’in ilk etaptaki talepleri olan lazer epilasyon, vegan beslenme ve hapishane çalışanlarının Diren’in trans kimliğinden kaynaklı takındığı ayrımcı tutumlarının son bulması hususlarında görüştük. Bu taleplere ilişkin yaptığımız görüşmede hapishane yönetimiyle, süreci birlikte yürüteceğimize dair uzlaşıya vardık. Önümüzdeki günlerde ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak Diren’in tüm taleplerinin karşılanması için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı Diren’e de ilettik. Kendisi ile yaptığımız görüşmede, taleplerine ilişkin atılacak adımlarda hapishane yönetiminin süreçle ilgili işbirliği doğrultusunda ölüm orucunu bir süreliğine durdurma kararı aldığını söyledi. Diren kendisiyle dayanışan herkese öncelikle teşekkür ettiğini ve kendisiyle beraber açlık grevine ve ölüm orucuna başlayan arkadaşların eylemlerini sonlandırmasını istediğini iletti. Bu gelişmeler üzerine Kıvılcım da ölüm orucunu bitirdiğini beyan etti.”

Ne olmuştu?

Tekirdağ F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’ndeki trans kadın mahpuslardan Diren 25 Ocak’ta cinsiyet geçişi ile ilgili ameliyat, epilasyon ve diğer tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteğin sağlanması; üzerindeki tecridin ve kendisine uygulanan kötü muamelenin son bulması için “ölüm orucuna” başladı.

Diren Meclis gündemindeydi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diren Coşkun'un maruz kaldığı insan hakları ihlallerini Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi olarak Meclis’e sundu.

Tanrıkulu, ölüm orucundaki Coşkun’un talepleri için Adalet Bakanlığı’na talimat verilip verilmeyeceğini, Coşkun’un taleplerine duyarsız kalan cezaevi yönetimine soruşturma açılıp açılmayacağını, cinsiyet geçişi ile ilgili en temel talepleri olan ameliyat ve diğer her türlü tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteği sağlamamasının gerekçesini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, Diren Coşkun’un ölüm orucunu meclis gündemine taşıdı.

Kerestecioğlu Türkiye Büyük Milleti Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada şunları belirtti:

“Siz katılın ya da katılmayın; bir kişinin cinsiyet kimliği var oluşuna dair en temel öğelerden biridir. Bu aynı zamanda evrensel hukuk ilkesidir. Hele ki ömrü boyunca kimliğini topluma kabul ettirmeye zorlanan trans bireyler için bu kimliğin toplumca inkarı çok ağır travmalara neden olur.”

İmza kampanyası başlatıldı

Diren Coşkun’un en temel haklarının karşılanması için change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Adalet Bakanlığı ve Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nun muhatap alındığı dilekçe hapishane yönetiminin bir an önce Diren’in ölüm orucunu bırakmasını sağlayacak adımları atmasını, tecrit koşullarını kaldırmasını, uğradığı hak ihlallerini telafi etmesini talep ediyor.

“Tüm ulusal ve uluslararası kurumlar Diren’in hakları için görevlerini yapmalı”

Diren Coşkun’un ölüm orucunun 20. gününde Kaos GL Derneği bir çağrı yayınladı. Çağrı, hapishane yönetiminin Diren Coşkun'un cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet geçişi ile ilgili en temel talepleri olan ameliyat, epilasyon ve diğer her türlü tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteği sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Diren Coşkun’un hukuksuz bir şekilde tecrit altında tutulduğuna dikkat çeken açıklama, başta hapishane yönetimi olmak üzere ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumları Diren Coşkun'un haklarının yerine getirilmesi ve taleplerinin karşılanması için görevlerini yapmaya çağırdı.

Kaos GL’nin açıklamasının tam metni şöyleydi:

“Tekirdağ 2 No'lu Cezaevinde kalan ve 20 gün önce ölüm orucuna başlayan trans kadın tutuklu Diren Coşkun'un insan hakları talepleri bir an önce yerine getirilmelidir. Cinsiyet kimliği, insan varoluşunun ayrılmaz bir bütünüdür. Bu açıdan, Diren Coşkun'un hapishane yönetiminden sağlık hakkına dair talepleri aynı zamanda kişisel bütünlüğünün korunması ve kişilik hakkına saygı gösterilmesi ile de ilgilidir. Hapishane yönetimi Diren Coşkun'un cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet geçişi ile ilgili en temel talepleri olan ameliyat, epilasyon ve diğer her türlü tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteği sağlamakla yükümlüdür.

“Diren Coşkun, açık cezaevine gitme hakkı olmasına rağmen buna izin verilmediğini de beyan etmektedir. Kendisi hukuksuz bir şekilde tecrit altında tutulmaktadır. Tecrit, en ağır cezalardan biridir ve hukuksuz bir şekilde uygulanması ciddi bir suçtur.

“Kaos GL Derneği olarak başta hapishane yönetimi olmak üzere ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumları Diren Coşkun'un haklarının yerine getirilmesi ve taleplerinin karşılanması için görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Diren Coşkun yalnız değildir.”

Öte yandan Kadın ve LGBTİ örgütleri de, trans mahpus Diren Coşkun’un ölüm orucunu bırakmasını sağlayacak adımların bir an önce atılmasını istedi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam