20/02/2015 | Yazar: Kaos GL

DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Kadın Komisyonu kuruluyor

DİSK Genel-İş’ten kadın atağı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Kadın Komisyonu kuruluyor 

DİSK Genel-İş Sendikası Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Gülderen Çebi ve Genel-İş Konut İşçileri Şube Başkanı Nebile Irmak Çetin’nin çağrısı üzerine, sendikanın örgütlü olduğu belediye, üniversite ve hastanelerde çalışan kadınlar Konut İşçileri Şubesi’nde bir araya gelerek (11 Şubat) sorunlarını tartıştılar.
 
20’den fazla kadın üyenin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Nebile Irmak Çetin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı, Meclise sunulan Aile’nin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunmasına Dair Kanun Tasarısı ile kadın çalışanların elinde kalan son hak kırıpıntılarının da yok olacağına dikkat çektikten sonra, “Bu tasarı  kadın emek piyasalarını daha da esnekleştirilmesini getirecek. Amaçları özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisini yaygınlaştırmak. Yeni doğum yapmış kadınların güç durumundan, yararlanarak kadınlara yarı zamanlı çalışma sistemi getiriliyor. Bunu yaparken de kadınların yeri evidir, annelik onların kutsal görevidir şeklindeki kadını ev içi rollerle tanımlayan muhafazakâr ideolojiden hareket ediyorlar. Bu yasa bize daha iyi işler ve annelere de özgürlük daha fazla zaman vaat etmiyor” dedi.
 
Nebile Irmak Çetin’i takiben söz alan Gülderen Çebi ise kadınların sendikalarda görünür olmasının yolunun sendika için kadın örgütlenmelerinden geçtiğinin altını çizerek “Bizler sendikal çalışmalarda özne olmalıyız, bu nedenle aktif görevlerden kaçınmamalı, kadın çalışanların  sendikal politikalara etki etmesi için öncelikli görevimiz kadın komisyonları oluşturmaktır” dedi. 
 
Toplu sözleşmelerde kadın 
 
Daha sonra İstanbul’un çeşitli hastanelerinde çalışan kadınlar sorunlarını ve taleplerini dile getirip, bunların toplu sözleşmelere nasıl yansıtılabileceğini tartıştılar. Toplu sözleşme taslak komisyonlarında mutlaka kadınların da bulunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan kadınlar, taslakların erkek temsilciler tarafından hazırlanması halinde kadınlara yönelik sorunların yansıtılmadığına da dikkat çektiler.
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlara ücretli izin verilmesi, işyeri kreşlerinin açılması, regl izinleri gibi taleplerin de toplu sözleşmelere girmesi gerektiği konuşulanların arasında yer aldı. 
 
Karşılıklı görüş alışverişi ve tartışmalar sonucunda İstanbul Anadolu Yakası’ndaki kadın işçilerle de biraraya gelerek Genel-İş İstanbul Kadın komisyonun kurulmasına karar verildi. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam