28/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, basın açıklaması yaptığı sırada açılan ateş sonucu yaşamını kaybetti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, basın açıklaması yaptığı sırada açılan ateş sonucu yaşamını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir” dedi.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi’nde bulunan ve daha önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında zarar gören 4 ayaklı minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Basın açıklaması sırasında bir silahlı saldırgan tarafından ateş açıldı. Elçi vurularak hayatını kaybetti.

Diyarbakır Barosu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Elçi’nin suikast sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Saldırının ardından çıkan çatışmada bir polis öldü, üç polis yaralandı. Gazetecilerin de yaralandığı bildirildi.

DHA Diyarbakır muhabiri Felat Bozarslan, olayın başlangıcında sakallı bir kişinin açıklama yapan gruba doğru yaklaşarak Elçi'ye çok yakın bir mesafeden ateş açtığını ve kaçtığını belirtti.

Tahir Elçi vurulmadan dakikalar önce yaptığı basın açıklamasında “Bu tarihi bölgede; birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede; insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun, diyoruz” demişti.

Sur’da yine sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin vurularak öldürülmesinin ardından, Diyarbakır Valiliği, Elçi’nin vurulduğu Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Valilik’in resmi sitesinde şu açıklama yer aldı:

“Sur ilçemizde BTÖ mensuplarınca sokakların beton bariyerler ve hendeklerle kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının engellenmesi, çocuklarımızın eğitim hakkının engellenmesi, sağlık hizmetlerinin alınmasının ve verilmesinin engellenmesi, vatandaşlarımızın kendi evlerine ve özel alanlarına girmelerinin engellenmesi, terör örgütleri tarafından başta kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımıza yönelik saldırı, sabotaj, taciz, yol kesme, patlayıcı madde kullanma, vb. eylemler devam etmesinden dolayı bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılması, bariyer ve hendekler içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik olarak halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince,  Sur ilçesinde Sur içinde kalan bölgede (Cevatpaşa,  Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesinde) 28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat: 13.00’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

“Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süresi ayrıca duyurulacaktır.”

Erdoğan ‘terörle mücadelede kararlılık’ dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi için, “Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir” dedi. Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim.

“Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var.

“Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir.

“Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz.”

Barolar Birliği Başkanı: Derhal Diyarbakır’a hareket ediyoruz

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu “Derhal Diyarbakır’a hareket ediyoruz, tüm baro başkanlarımıza çağrı çıkarttık. En geç yarın tüm Barolar Diyarbakır’da toplanacak” dedi.

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Korkunç bir olay. Öncelikle ne kadar büyük bir şok, üzüntü içinde olduğumuzu tahmin edersiniz. Derhal Diyarbakır’a hareket ediyoruz, tüm Baro başkanlarımıza çağrı çıkarttık. En geç yarın tüm barolar Diyarbakır’da toplanacak. Bu kurşun Türkiye’ye, birliğimize beraberliğimize sıkıldı. Tahir Elçi ile her konuda aynı düşünmek zorunda değil kimse, ama Tahir Elçi, taban tabana görüşü zıt olan arkadaşlarca bile bir kardeş gibi sevilen birisidir. Acımızı kelimelerle anlatmak mümkün değil. Onu öldürenler, Türkiye’yi hedef almıştır. Bu doğrudan doğruya, birliğimize beraberliğimize yöneltilmiştir.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam