08/04/2023 | Yazar: Kaos GL

“Bayrakların indirilmesini isteyen grup, bıçaklı saldırıda bulunarak LGBTİ+’lara yönelik linç girişiminde bulunmuştur.”

Diyarbakır Barosu ve ÖHD’den rapor: Newroz’da LGBTİ+’lara linç girişimi yaşandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Barosu ve ÖHD Diyarbakır Şubesi üyesi avukatlar, Newroz kutlamaları izleme raporunu yayınladı.

Newroz kutlamalarına izin verilmesine rağmen 21 Mart’ta Diyarbakır’da gerçekleştirilen Newroz kutlamasına katılmak isteyen yurttaşlara orantısız müdahaleler yapıldığını vurgulayan raporda, keyfi gözaltılar, ayrımcı ve kötü muamele, ulusal kıyafetlerle katılımın ve herhangi bir suç teşkil etmeyen sarı, kırmızı, yeşil renklerden oluşan kıyafetler eşarplar, bandajlar ve şalların alana alımının yasaklanması yer alıyor:

Newroz kutlaması insan onuruyla bağdaşmayacak bir şekilde barışçıl toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğü ile kötü muamele yasağının ihlalleri gölgesinde gerçekleştirildiği gözlenmiştir.

Alana girişte LGBTİ+ bayraklarına kolluk kuvvetinin engel olmaya çalıştığını hatırlatan raporda, Newroz alanında LGBTİ+’lara linç girişimine ilişkin ise şu tespitlere yer verildi:

21 Mart 2023 tarihinde, Diyarbakır kent merkezinde kutlanan Newroz etkinliğinde LGBTI+ bireylere yönelik ayrımcı ve homofobik saldırılar meydana gelmiştir. Diyarbakır'daki Newroz kutlamasında LGBTİ+’lara yönelik saldırı gerçekleşmiştir. Newroz kutlamasına bayraklarıyla katılmak isteyen LGBTİ+’lar, bir grubun saldırısına uğramıştır. Bayrakların indirilmesini isteyen grup, bıçaklı saldırıda bulunarak LGBTİ+’lara yönelik linç girişiminde bulunmuştur. Çevrede bulunan kişilerin duruma müdahale etmesi üzerine grup onlara da saldırmış, LGBTİ+'lar darp edilerek alandan çıkarılmış ve bayrakları yırtılarak yakılmıştır. Bıçaklı saldırılar süresince tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 5 kişinin telefonu çalınmıştır. Saldırı sırasında kolluk görevlilerine yaşanan durumun bildirilmesine karşın, gerekli müdahalenin yapılmadığı görülmüştür.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam