08/03/2022 | Yazar: Kaos GL

“Tüm kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak her türlü eşitsizliğe karşı omuz omuza yürüyeceğimizi ve mücadelemizi büyütmeye devam edeceğimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz.”

Diyarbakır’da 8 Mart: Kadınlar ve LGBTİ+’lar omuz omuza Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve LGBTİ+ Hakları Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için baro önünde basın açıklaması yaptı.

“İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” pankartı ve gökkuşağı bayrağının açıldığı eylemde, şöyle denildi:

Bugün hala dünyanın her yerinde kadınların en temel hakları olan yaşam hakları tehdit altında. Bu 8 Martı bir tarafta devam eden savaş diğer taraftan tüm eşitsizliklere karşı büyüyen kadın mücadelesi ve dayanışması ile karşılıyoruz. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivillerin öldürüldüğü Suriye, Yemen, Filistin, Afganistan ve devam eden Ukrayna’daki savaştan etkilenen tüm kadınları ve mücadelelerini selamlıyoruz.

Türkiye’deki antidemokratik uygulamalar, Kürtler başta olmak üzere tüm muhalefeti sindirmeye yönelik politikalar kadınların kamusal alanda var olma mücadelelerini hedef almaktadır. Kadın hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen Figen Yüksekdağ, Ayla Akat, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayşe Gökkan ve isimlerini sayamadığımız yüzlerce kadın aktivist keyfi ve hukuksuz gerekçelerle özgürlüğünden alıkonulmaktadır.  Cezaevinde bulunan tüm kadınların ve hasta mahpusların tahliyesini talep ediyor, bu hukuksuzluğa son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Kadın hakları ve insan hakları alanında yaptığımız çalışmalar, iktidar eliyle kriminalize edilerek soruşturma ve kovuşturmalara konu olmaktadır. Yargının muhalifler ve kadınlar için iktidarın sopasına dönüştüğü bu koşullarda mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Bugün itibariyle tam 794 gündür kayıp olan Gülistan Doku ve onun şahsında kaybettirilen, akıbeti bilinmeyen kadınların henüz bulunamamasında yaşam hakkı bağlamında pozitif yükümlülüğü olan devleti ve kurumlarını sorumluluk almaya ve etkili bir soruşturma yürütmeye davet ediyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanıncaya dek tüm kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak her türlü eşitsizliğe karşı omuz omuza yürüyeceğimizi ve mücadelemizi büyütmeye devam edeceğimizi buradan bir kez daha duyuruyoruz.

Hayatın her alanında eşitsizliğe ve şiddete karşı mücadelenin meşalesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü coşkuyla kutluyor, herkesi eşit ve insanca yaşam için, daha demokratik bir ülke için kadın dayanışması ve mücadelesi etrafında birleşmeye davet ediyoruz.


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam