25/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Diyarbakır Valiliği’nin yasakladığı 25 Kasım eyleminde polis kadınları yürütmedi.

Diyarbakır’da kadınlar valilik yasağına rağmen şiddete karşı bir arada Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Aslı Alpar / Kaos GL 

Diyarbakır’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için Dünya Kavşağı’nda bir araya geldi.

Polis, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı ve DAKAP’ın “Tüm kadınları savaşa , şiddete, yoksulluğa ve asimilasyona karşı 25 Kasım'da yapacağımız yürüyüşe davet ediyoruz” çağrısıyla 16:00’da buluşan kadınları ablukaya aldı.

Kadınlar “Jin, Jiyan, Azadi”, “Susmuyoruz,Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz”, “Gülistan Doku Nerede?” sloganlarını attı. 

Kadınları ablukaya alan polisin “Yasa dışı şarkı söylendiği tespit edilmiştir” iddiasına kadınlardan “Kadınları değil katilleri durdur!” Diyerek tepki gösterdi. 

“Üç vali değişti Gülistan bulunmadı!”

Eyleme 5 Ocak 2020’den bu yana haber alınamayan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku da katıldı. Aygül Doku eylemdeki konuşmasında “Gülistan Doku 21 yaşında bir üniversite öğrencisiydi. Kaybedildi. Baş şüpheli Zaynal Abakarov hakkında etkili bir soruşturma yapılmadı. Abakarov ve ailesinin taşınmasına göz yumuldu. Üç vali değişti Gülistan bulunmadı” dedi.

Eylemcileri yürütmeyen polis 17:00 itibariyle yaptığı anonslarla kadınları gözaltına alacağını duyurdu. Alanı terk etmeyen kadınlar 

“Kamu düzeni ve güvenliğinin bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu”

Diyarbakır Valiliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınların yapacağı yürüyüş etkinliğini yasakladı. 

Valiliğin açıklamasında, “Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu göz önüne alındığında can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanmasının güçleşeceği gerekçesiyle, ‘öncesinde veya sonrasında herhangi bir yürüyüş etkinliği olmaksızın basın açıklaması yapma hakkı’ saklı kalmak kaydı ile, bildirimde bulunulan yürüyüş etkinliği 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C maddeleri gereğince yasaklanmıştır” denildi.


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam